Student - 16 september 2010

Buitenlandse studenten vragen betere woonomstandigheden

De internationale studenten in het Hof van Wageningen hebben in een open brief geprotesteerd tegen hun woonomstandigheden. Ze willen betere voorzieningen.

Meer dan honderd studenten delen één keuken, acht toiletten en hebben geen of traag internet. Om te douchen moeten ze naar buiten, naar een soort container.
In de brief, die ondertekend is door 82 van de 120 bewoners, vragen ze om verbeteringen. Zoals meer en betere kookfaciliteiten, minstens zes wasmachines (in plaats van drie), goede internetverbindingen en voor iedereen een bureau in de kamer om aan te studeren. Met de winter in aantocht, verzoeken ze om douches binnenshuis.
De studenten in het Hof van Wageningen betalen 240 euro per maand en vinden de prijs te hoog voor de onbevredigende woonomstandigheden. ‘Wanneer onze leefomstandigheden niet snel veranderen, betalen we niet het bedrag dat jullie van ons vragen', schrijven ze. Ze willen dan 5 euro per nacht betalen in plaats van 8 euro.
Antwoord
De brief is dinsdag aangeboden aan onder meer rector magnificus Martin Kropff van Wageningen Universiteit, aan de directeur van het Hof van Wageningen en aan studentenhuisvester Idealis. De Studentenraad en de WSO staan achter de eisen van de studenten.
Een formeel antwoord op de brief is er nog niet, vertelt de Colombiaanse Catalina Angel, een van de ondertekenaars. ‘Volgens het hotel zou de internetverbinding nu wel beter moeten zijn, maar dat is niet zo.' Van de universiteit hebben de studenten nog niets gehoord.
Angel kwam eind augustus in Wageningen voor een masterstudie Environmental Sciences. Eergisteren kreeg ze te horen dat er half oktober een kamer van Idealis voor haar vrijkomt. ‘Nu weet ik tenminste dat ik over een maand kan verhuizen.'
Televisie
In afwachting van een kamer van studentenhuisvester Idealis worden internationale studenten tijdelijk gehuisvest in het Hof van Wageningen. Kantoorruimtes zijn geschikt gemaakt voor bewoning door twee tot vijf mensen. Studenten uit het buitenland worden ook ondergebracht in de Brink Residence in Wageningen en in een vakantiepark in Hoenderloo.
Landelijk is er veel aandacht voor het Wageningse kamertekort. Vanochtend bezocht een cameraploeg van het televisieprogramma Ochtendspits studenten op camping de Wielerbaan.
De reportage is de bekijken via deze link vanaf minuut 5.45.