Organisatie - 30 augustus 2007

Buitenlandse studenten tijdelijk in bungalowpark

Voor circa zeventig buitenlandse studenten is er nog geen kamer in of rond Wageningen. Zij krijgen tijdelijk onderdak in een bungalowpark bij Zwolle.

Studentenhuisvester Idealis reserveert jaarlijks kamers voor studenten uit het buitenland, maar dat zijn er te weinig om de gestegen instroom te verwerken. De eerste weken gaat een deel van de studenten daarom naar een Landal Greenpark bij Zwolle. Vanaf half september komen er huisjes in parken dichterbij Wageningen beschikbaar. De universiteit zorgt dat er een paar keer per dag een bus rijdt tussen de campus en de bungalowparken. Idealis verwacht in november wel kamers te hebben voor alle internationale studenten.
Voor Nederlandse studenten verwacht Idealis geen grote kamernood, ondanks het feit dat het aantal Nederlandse eerstejaars ook sterk is gestegen. ‘We streven ernaar om iedere Nederlandse eerstejaars per 1 mei een kamer aan te bieden’, zegt directeur Hans van Medenbach. ‘En de honderdvijftig extra studenten die naar Wageningen komen, doen ons niet vrezen dat we die datum niet halen.’ Een deel van hen gaat de particuliere woningmarkt op, en een ander deel blijft thuis wonen, zegt Van Medenbach. ‘Bovendien zijn de wachttijden nog altijd korter dan in andere studentensteden.’
Wat veel mensen over het hoofd zien, is dat er de afgelopen twee jaar sprake was van een soort schijncomfort, aldus de directeur. ‘De universiteit trok zo weinig studenten en wij hadden zoveel capaciteit dat iedereen meteen een kamer had’, zegt hij. ‘Maar aan het eind van het jaar zaten we steeds met een enorme leegstand. Vanwege de grote verliezen zouden we dan de huren moeten verhogen.’ Dankzij de sloop van de Rijnsteeg hoeft dat nu niet. De wachttijd neemt daarentegen wel toe.