Student - 22 maart 2011

Buitenlandse studenten in Edese kazerne

In de Maurits Kazerne in Ede komen volgend studiejaar 102 extra studentenkamers voor buitenlandse studenten. De universiteit heeft overeenstemming met de gemeente Ede over de huur van de kazerne.

Wageningen UR gaat nog keukens, sanitair en internetvoorzieningen aanleggen om de kazerne geschikt te maken voor buitenlandse studenten. In totaal wil de universiteit vierhonderd tijdelijke kamers voor buitenlandse studenten realiseren. Het Facilitair Bedrijf overlegt nog met verschillende aanbieders van tijdelijke huisvesting in kantoorpanden. Ook oude panden van Wageningen UR zijn in beeld als noodhuisvesting.
Vierhonderd
De Gelderlander meldde op 21 maart dat Wageningen UR vierhonderd kamers gaat realiseren op het kazerneterrein in Ede. 'Dat aantal kan ik niet plaatsen', zegt Simon Vink, woordvoerder van Wageningen UR. De kazernegebouwen in Ede staan momenteel leeg, in afwachting van nieuwbouw. De gemeente Ede wil in totaal 26 kazernegebouwen tijdelijk verhuren.
Achter de feiten aan
Op dit moment zitten nog zo'n tachtig buitenlandse studenten in tijdelijke opvang in de Brink Residence. De doorstroming naar permanente huisvesting verloopt traag, omdat buitenlandse studenten die zijn afgestudeerd, maar mondjesmaat hun kamers opzeggen bij Idealis en de universiteit. Jos van Kroonenburg, hoofd van het Student Service Center, schat dat er wekelijks gemiddeld tien kamers vrijkomen. Geruchten dat de studenten nog tot november in de Brink Residence moeten bivakkeren, spreekt hij tegen. Hij verwacht dat de huidige studenten in noodopvang in de komende maanden een permanente kamer krijgen. Wel komen er in april en mei weer nieuwe studenten in Wageningen aan, vooral PhD-ers, zodat het einde van de huisvestingsproblemen nog niet in zicht is. 'We lopen het hele studiejaar achter de feiten aan', zegt Van Kroonenburg.
Instroompiek
Normaal is er een instroompiek van buitenlandse studenten in september, die voor de kerst allemaal een plekje hebben gevonden. Dit jaar was de piek niet alleen erg hoog (450 meer studenten dan kamers, terwijl was gerekend op 150) maar bleef ook de doorstroming achter bij de prognose. Alle afgestudeerden van september 2010 hebben vorig jaar een verzoek gehad om snel hun kamer op te zeggen, maar dat heeft geen effect gehad. 'En we kunnen ze niet dwingen', aldus Van Kroonenburg. Wel heeft Idealis de afspraken met nieuwe huurders aangescherpt. Studenten mogen na afstuderen nog één jaar op hun kamer mogen blijven wonen, vroeger was dat twee jaar. Voor de tijdelijke huisvesting van de universiteit op de Haarweg geldt een termijn van drie maanden.