Student - 28 september 2010

Buitenlandse studenten dreigen met huurstaking

De buitenlandse studenten in de kantoorvleugel van het Hof van Wageningen zijn het zat. Als het universiteitsbestuur voor vrijdag niet aan hun eisen tegemoet komt, betalen ze geen huur meer.

21-Brinkhotel-GA--20100819-.jpg
Teleurstellend, noemen de internationale studenten de reactie van het universiteitsbestuur op de brandbrief die ze twee weken geleden stuurden naar universiteit en hotel. De klachten over hun tijdelijke huisvesting liegen er niet om: te weinig douches en wc's, nauwelijks kookgelegenheid, een treurige internetverbinding en dat alles tegen een veel te hoge prijs.
Maar de universiteit doet volgens de studenten nauwelijks wat om de nood te lenigen. 'Ze reageren niet op onze klachten', zegt Jan Wiedemann, een Duitse masterstudent. 'Geen woord over een lagere huurprijs. Aan douches binnen wordt nu wel gewerkt, maar internet doet het nog steeds nauwelijks. En nu willen ze ook nog onze kookplaatjes weg gaan halen.'
Wat extra steekt is dat studenten zelf de schuld krijgen van de internetproblemen. Ze zouden computervirussen verspreiden en wel erg veel downloaden. 'Waar ze dat vandaan halen weet ik niet', reageert Wiedemann. 'We zijn computerwise, we hebben allemaal anti-virussoftware. We zijn hier gewoon met teveel mensen.'
Een fatsoenlijke maaltijd
Afgelopen vrijdag bespraken zo'n honderdvijftig studenten die tijdelijk in de Brink residence en de kantoorvleugel wonen hun situatie opnieuw. 'Iedereen was zeer ontevreden over het antwoord dat we van de universiteit en het hotel hadden gekregen', vertelt Wiedemann. De Wing- en Brinkbewoners hebben daarom opnieuw een brief gestuurd aan de universiteit en het hotel. Ze stellen daarin nogmaals internet, douches, was- en kookmogelijkheden, privacy, veiligheid en de huur aan de orde.
Voor de Wing eisen ze in ieder geval een keuken om te koken. 'Voor de meeste van ons is een fatsoenlijke maaltijd een gekookte maaltijd', stellen de studenten. Veel internationale studenten ontbijten en lunchen nou eenmaal niet Hollands met brood en melk, maar eten ook dan vaak rijst of pasta met groente. Iedere avond warm eten in het hotel of Forum gaat, als je het al lust, ook in de papieren lopen.
Meer acties op komst
Ook eisen de studenten opnieuw huurverlaging voor de kamers in de Wing en de Brink, het andere hotelcomplex. Meer dan vijf euro per nacht willen ze niet betalen. Verder willen ze een gesprek met de rector en de hoteleigenaar.
Als niet uiterlijk vrijdag aan hun eisen tegemoet wordt gekomen, dan betalen ze geen huur meer. De studenten beraden zich op verdere acties. Die komen er in ieder geval als de kookplaatjes verdwijnen.