Nieuws - 29 maart 2001

Buitenhuis

Buitenhuis

De TU Delft gaat briljante twintigers aanstellen als hoogleraren. Delft wil daarmee haar talenten behouden voor de wetenschap. De 'junior-hoogleraren' zijn niet helemaal gelijkwaardig aan hun oudere collega's. Ze krijgen geen aanstelling voor het leven, maar voor zes jaar. Daarna is het volgens het Delftse bestuur 'up (naar een gewone hoogleraarsbaan) or out'. De Delftse bestuursvoorzitter verwacht dat de jonge hoogleraren de wetenschap en passant een vlotter imago geven. "Wat mij betreft geven ze les in korte broek. Ik denk dat college volgen bij zo'n jonge hoogleraar heel motiverend werkt voor studenten." (Delta)

De ondernemingsraad van de Universiteit van Amsterdam heeft voor de rechter een overwinninkje geboekt op het college van bestuur. Het bestuur had volgens de rechter de OR om advies moeten vragen voordat het voor zeven miljoen een pand kocht in hartje New York. De UvA gaat in het pand het 'University of Amsterdam house' vestigen. De uitspraak verandert overigens niets aan de aankoop. (Folia)

Studenten economie en bedrijfskunde aan de Universiteit Maastricht krijgen een bindend studieadvies. Wie na ??n jaar studeren minder dan 24 studiepunten heeft gehaald mag niet verder studeren. Een vijfde van alle eerstejaars studenten economie kreeg een waarschuwing dat ze minder dan vier studiepunten hebben gehaald en dat het er dus somber voor hen uit ziet. Studenten moeten bovendien binnen anderhalf jaar hun propedeuse halen. Voor een aantal tweedejaars studenten die vorig jaar wel voldoende studiepunten haalde dreigt het vak statistiek daardoor alsnog fataal te worden. Als ze dat op zes april niet halen moeten ze vertrekken. (Observant)

Een derde van de studenten van de Vrije Universiteit heeft last van RSI. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1370 studenten. Uit het onderzoek naar het welzijn van de studenten bleek verder dat b?tastudenten harder studeren dan gamma's. De beta's besteden wekelijks 35 uur aan hun studie, gamma's twintig. (Ad Valvas)

De Universiteit Twente heeft voor haar veertigste verjaardagsfeest de zanger Sting weten te strikken. Ook Ilse de Lange luistert de verjaardag op. Kaartjes voor de optredens kosten 75 gulden. (UT Nieuws)

Eerstejaars studenten moeten tijdens de introductietijd meer kunnen slapen en mogen niet meer besmeurd of aangeraakt worden. Dat beveelt een commissie van oud-leden aan, naar aanleiding van het 'peuk-incident' waarbij deze zomer een kampleider een brandende sigaret zou hebben uitgedrukt op een aspirant. De term feut wordt vervangen door aspirant, de kampleider gaat tentleider heten. Bovendien zullen eerstejaars niet langer aangesproken worden met een nummer, maar bij hun achternaam. (U-blad)