Nieuws - 19 december 2012

Bugarach

Nog een paar dagen en dan gaan we er allemaal aan. Maar let op het nieuws. Er is één plek die door tussenkomst van ufo's gespaard zal worden van de apocalyps: het Franse dorp Bugarach. De burgemeester sluit het dorp tussen 19 en 23 december voor buitenstaanders. 'Om een toeloop van pelgrims te voorkomen.' Tuurlijk. Noah hanteerde ook een numerus fixus.

26-ultras-0709.jpg
Top 20
Hoe kun je het einde beter vieren dan feestend? En met welke muziek dan? De supermuzikale redactie van Resource stelde daarom een Doomsday Top 20 samen. Maar we kunnen wel wat hulp gebruiken. Veel verder dan Mieke Telkamp en Volumia komen we nog niet. Of the Final Count­down. Zucht. Mail je eigen topper naar resource@wur.nl of reageer via facebook.com/Resource.WageningenUR
Quiz
In welke richting groeien plantenwortels als er geen zwaartekracht is? Mooie vraag voor een wetenschapsquiz. Het antwoord is: zwaartekracht heeft er niks mee van doen. Dat blijkt uit een proef in ruimtestation ISS. Ook in de ruimte groeien planten­wortels in tegenovergestelde richting als het licht. En wat als je het licht uit doet? Dan groeien ze niet, dummy.
Plasje
Chinese wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om hersencellen uit urine te maken. Het gaat om epitheelcellen van de nieren die in urine terecht zijn gekomen. Van die cellen maken ze een soort stamcellen die uit kunnen groeien tot volwaardige neuronen. Slimpies, die chinezen.