Nieuws - 1 januari 1970

Brusselse lof voor Wageningen

Eurocommissaris voor Onderzoek Philippe Busquin zwaaide Wageningen op maandag 2 februari alle lof toe voor haar brede expertise in de landbouw- en voedingswetenschappen. ,,Hierdoor loopt Wageningen Universiteit op kop op een aantal speerpuntgebieden, zoals voedselveiligheid, voeding en gezondheid, en dierwelzijn.’’

Busquin was in Wageningen voor een speciale mediabijeenkomst, waarop Europese journalisten konden kennismaken met de speerpunten van het Europese onderzoek in de agrofoodsector. Als bewijs voor de Wageningse excellentie wees Busquin op het feit dat maar liefst drie van de twaalf grote projecten in de voedselkwaliteit en –veiligheid - een prioriteit binnen het zogeheten Zesde Kaderprogramma van de Europese Unie - vanuit Wageningen geleid worden. ,,Geen verrassing,’’ zo meende Busquin, ,,tenslotte is Wageningen al enige tijd een uitmuntend onderzoekscentrum met een internationale reputatie. Europese universiteiten, zoals die van Wageningen, spelen een sleutelrol in de ontwikkeling die leidt tot de kennisintensieve maatschappij en economie.’’ Busquin roemde ook de initiatieven die Wageningen UR in de regio ontwikkelt.
Dr Christian Patermann, directeur van het EU-onderzoeksdirectoraat Biotechnologie, landbouw en voeding, maakte tijdens de informele lunch duidelijk dat de EU-commissaris vooral met journalisten wilde spreken. ,,Bestuurders en politici ziet hij al meer dan genoeg.’’ Busquin bezocht ’s middags wel een aantal onderzoeksprojecten van Wageningen UR, waaronder het genlab van Plant Research International en het project rond de ontwikkeling van allergiearme appels van het Allergieconsortium Wageningen. | G.v.M.