Nieuws - 15 april 2010

Bruin café

Het Grand Café. Ga jij er voor je lol zitten? Op een of andere manier heeft het nooit de sfeer van de hippe lunchroom gekregen die het kan zijn. Orion krijgt café gerund door studenten.

Je kunt er sandwiches uit plastic krijgen, verse sapjes en soms een hap van de dag. En bier. Toch is het geen plek waar je gezellig wat gaat drinken, daar is het net te schraal voor. Waar dat door komt weet ik eigenlijk niet precies. Het is er niet lelijk ofzo. Misschien ben ik gewend aan een hardhouten bar met krukken ervoor op een houten, naar bier meurende vloer. Een brandschone lounge of strakke lunchroom vinden we in onze cultuur niet 'gezellig.' Dus komt er niemand.
Door de hoge ruimtes in het nieuwe universiteitsgebouw Orion kan de nieuwe horecagelegenheid geen sfeervol bruin café worden. Maar ik zie kansen: studenten gaan de tent inrichten en runnen, waarschijnlijk georganiseerd vanuit de studieverenigingen. Dat gaat vast beter dan als de externe cateraar aan het roer staat.
Na het sluiten van Borney's bar komt er dan misschien een plek waar internationale- en Nederlandse studenten met elkaar een biertje kunnen drinken - of tenminste bij elkaar in de buurt. Want dat gebeurt waarschijnlijk alleen als beide groepen er 'toch moeten zijn.' Dan is de drempel een stuk lager om even te blijven hangen. In de loop van dit jaar gaat de schop in de grond. Tot die tijd blijven we gewoon vrolijk langs elkaar heen leven en snel ons broodje naar binnen schuiven op het forum.