Nieuws - 11 juli 1996

Bruggenbouwer naar Flevopolder

Bruggenbouwer naar Flevopolder

Zeven jaar geleden, toen mr M.J.E.M. Jager (51) burgemeester van Wageningen werd, kopte het WUB dat cultuur de aanstaande burgemeester bovenmatig interesseert". Jager heeft dan ook de kans gegrepen zich te bemoeien met de toekomst van schouwburg De Junushoff. Dat heeft niet opgeleverd wat Jager graag zag: een schouwburg en bioscoop onder een dak.


Jager werd bij zijn aanstelling in Wageningen in 1989 onthaald door de burgers van Wageningen in De Junushoff. Ook de kraakbeweging, gedomineerd door (ex-) studenten, had een verrassing voor Jager. Die dag was uitgekozen voor de herkraak van een terrein aan de Marijkeweg. De krakers namen het terrein jarenlang in bezit met tenten en zelf gebouwde hutten. Jager kreeg daarmee precies wat hij zich bij Wageningen voorstelde. Een gemeenschap doordesemd door de aanwezigheid van de studenten en de universiteit. Voor mij de hoofdreden om naar Wageningen te gaan."

Bij het vertrek van Jager, die Commissaris van de Koningin wordt in Flevoland, benadrukt voorzitter dr R.J.G.M. Florax van de LUW-universiteitsraad zijn betekenis voor het kenniscentrum Wageningen. Hij is heel kien op een goede relatie tussen gemeente en universiteit. Daarvoor heeft hij zich in het gemeentehuis bijzonder ingespannen." Zo heeft Jager er mede voor gezorgd dat er binnenkort een plan komt van de LUW, hogeschool Diedenoort en de gemeente, waarin ze concreet aangeven hoe ze nauwer willen samenwerken. De burgemeester heeft zich ook ingespannen voor de vereniging van universiteitsteden, Univercities, die in 1993 met een internationaal symposium in Wageningen van start ging.

Maar niet alles verging Jager succesvol. De aansluiting van Wageningen bij het stedelijk knooppunt Arnhem-Nijmegen liep schipbreuk. En Jager, als bestuurder actief bij de VPRO, NOS en theater 't Hoogt in Utrecht, beet zijn tanden stuk op de nieuwbouw van De Junushoff. De synergie van film en schouwburg bleek niet mogelijk, omdat de gemeenteraad te weinig geld beschikbaar stelde. Jager ergerde zich aan de grote invloed van de vele Wageningse vrijwilligersclubjes bij de totstandkoming van dit grote project.

Jager was meer een bestuurder dan burgervader, is de algemene opinie. Het PvdA-raadslid ir J.R.V.A. Dijsselbloem vindt dat Jager goed in staat was de wethouders bijeen te houden. Blankestijn (PvdA), Geenen (D66) en Bogers (GroenLinks) zijn bestuurlijk sterk en gaan soms teveel hun eigen gang en communiceren onderling te weinig. Dan grijpt hij in."

Jager was eigenlijk te goed voor de burgemeesterspost van Wageningen", meent Dijsselbloem. Soms leest hij de gemeenteraad de les alsof hij een college staats- of bestuursrecht geeft. Het is goed voor Wageningen en Jager dat hij tot het hogere is geroepen."