Nieuws - 15 mei 2014

Brug

Afgelopen week waren er twee mannen in Wageningen die door Times magazine uitgeroepen zijn als de meest innovatieve mensen in een bepaald jaar.

De eerste was Mankombu Swaminathan (88 jaar). Vader van de Groene Revolutie in India. Hij presenteerde, tegenover 200 toehoorders, zijn onderzoek van de afgelopen 65 jaar: ‘De Green Revolution is omgebouwd tot Evergreen Revolution’. Ik zag helaas weinig verschil. Na zijn presentatie vroeg ik hem: ‘Klopt het verhaal van Vandana Shiva dat er honderdduizenden boeren zelfmoord plegen, omdat ze niet meer uit de vicieuze cirkel van tegenvallende oogsten en stijgende schulden komen, juist in die Evergreen Revolution gebieden?’ Hij zei: ‘Ja, dat klopt. Mijn vrouw is daarom een campagne gestart om de weduwvrouwen te helpen’. Ik zie daar niks ‘Evergreen’ in.
De andere Time magazine man was boer Joël Salatin uit de VS. Voor 500 mensen in Orion, stak hij een verhaal af over kippen weiden na koeien, over pasture-based veehouderij, gebaseerd op synergie, zoals dat in de natuur vaker gebeurt. De Boerengroep vroeg: ‘Wat moeten wij als studenten doen’? Joël ‘s antwoord was: ‘Start een revolutie, want de huidige wetenschap helpt de duurzaamheid niet vooruit’.
De overlap in toehoorders voor beide lezingen bestond uit hooguit twintig mensen. Erg jammer vond ik dat. Voor echte duurzaamheid hebben we meer overlap nodig.
Meer ontmoeting. Boer Jan Huijgen, van de Eemlandhoeve, heeft daar een goed plan voor: ‘Naast het creëren van een mentale en een morele ruimte is het ook nodig om een ‘lithurgische’ ruimte te scheppen. Stil zijn, luisteren, open staan voor elkaar. Een ruimte om samen een nieuwe ethiek voor de wetenschap te vinden met nieuwe normen en nieuwe landbouwvormen’.
Die nieuwe ethiek is er al voor andere delen van de samenleving, alleen de landbouwwetenschap loopt achter. Wie nodigt Boer Jan uit voor een lithurgische sessie?