Student - 23 maart 2010

Brug bezet tegen bezuiniging op beurs

Een tiental Wageningse studenten heeft afgelopen maandag gewapend met pennen en petitieformulieren de brug bij het Forum bezet. Zij voerden actie tegen de mogelijke bezuinigingen op het hoger onderwijs.

protest-IMG_7557BewCutMed.jpg
Spandoeken met leuzen als ‘red de stufi’ en ‘No to budget cuts in higher education’ wapperden boven de brug, die grotendeels met rood lint en fietsen was afgezet. ‘Houd onderwijs toegankelijk voor iedereen’, schreeuwde een actievoerder met opgeheven vuist door een megafoon. Een vijftal studenten vroeg toestromende fietsers een petitie te ondertekenen. Ook gaven de actievoerders informatie over de landelijke fietsdemonstratie komende donderdag in Den Haag.
De WSO en Comité SOS Wageningen zijn verantwoordelijk voor de actie. Ze willen studenten bewust maken van wat er speelt en handtekeningen verzamelen met het oog op de naderende verkiezingen. ‘We gaan de overheid laten zien wat de kiezer wil’, vertelde Pascal ten Have, woordvoerder van SOS Wageningen. ‘Onderwijs is een recht. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om te studeren, of je nu een bijstandsmoeder bent of een multimiljonair. We moeten niet bezuinigen maar juist investeren in het onderwijs. Het betaalt zichzelf uiteindelijk terug’, stelt Pascal.

Fiets
Reacties van passanten liepen erg uiteen. Een aantal snelheidsduivels scheurde met een zuur gezicht door de fietsfile heen en negeerde de vraag om de petitie te ondertekenen. Een actievoerder werd bijna omvergereden door een student die schreeuwde: ‘Ik kom te laat.’ Een groot deel van de voorbijgangers reageerde echter enthousiast. ‘Goed bezig’, riep een meisje glimlachend terwijl ze wegfietste op haar krakkemikkig studentenfietsje na de petitie te hebben getekend. Ongeveer vierhonderd studenten lieten met hun handtekening zien dat ze tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs zijn.
De WSO en Comité SOS Wageningen roepen alle studenten op om op 25 maart om 12 uur te verzamelen bij station Ede-Wageningen. Van daaruit zullen de Wageningse actievoerders samen naar Den Haag reizen om mee te doen aan de landelijke fietsdemonstratie tegen de bezuiniging onder het motto van: ‘Een student heeft niets, behalve zijn fiets.’