Wetenschap - 10 oktober 2013

'Broccolipasta' valt in de smaak

tekst:
Rob Ramaker

Consumenten vinden pasta waar tot 20 procent broccoli in zit verstopt net zo lekker als gewone pasta. Dit laat Elisabete Vincente da Silva zien in haar proefschrift dat ze 7 oktober verdedigde.

Voedingswetenschapers experimenteren met zulke ‘groentepasta’ om kinderen meer groente te laten eten. Dit past binnen een gezonder eetpatroon en dat help weer de kans op overgewicht te verminderen. Behalve dat de kinderen via deze pasta automatisch meer groenten eten, wennen tegelijkertijd aan de smaak. Op die manier, hopen de onderzoekers, zullen ze het ook uit zichzelf gaan eten. Zonder technologische maar ook ouderlijke aanmoediging blijken spruitjes, wortels en bonen zelden tot het meest geliefde eten van peuters te behoren.

Het idee om groente te verstoppen in pasta is overigens niet nieuw. Ook nu kun je in de supermarkt al rode en groene pasta kopen met respectievelijk tomaat en spinazie. ‘Deze bevatten echter maar maximaal drie procent groente,’ vertelt Eelke Scholten, universitair docent bij Levensmiddelenfysica. ‘Wij hebben er voor het eerst 20 procent groente in gestopt.’ Ze maalden hiervoor broccoli fijn om dit te verwerken in verschillende soorten pastadeeg. De grote vraag hierbij was natuurlijk of consumenten deze groengekleurde pasta zouden accepteren.

Hoewel het voor de hand ligt, hebben de onderzoekers dit niet direct op kinderen getest. ‘Het is lastig om dan goede resultaten te krijgen, vertelt Scholten, ‘omdat je dan allerlei smaaktermen uit moet leggen.’ Dus werd er geproefd door een panel van 47 volwassenen. Zij vonden de broccolipasta net zo goed smaken als de reguliere variant, mits er niet meer dan 20 procent groente in zat. De proevers merkten overigens wel verschil tussen pasta’s met 10, 20 en 30 procent groente, maar pas bij de hoogste hoeveelheid daalde de waardering. Scholten smulde zelf overigens ook van de pasta: ‘Maar ik vind broccoli ook lekker, dus dat scheelt.’ Of dit succes zich ook vertaalt naar kinderen moet blijken uit verdere experimenten.

Naast broccoli heeft Da Silva overigens ook nog naar worteltjes gekeken. De resultaten hiervan waren echter nog niet eenduidig genoeg. Maar de echte lakmoesproef van dit idee zou natuurlijk zijn of je kinderen hiermee de zo gehate spruitjes kunt laten eten.  ‘We hebben het niet geprobeerd,’ lacht Scholten, ‘maar ik denk dat het wel zou werken.

Foto credit: Wikipedia