Wetenschap - 7 november 2002

Britse universiteiten dreigen commercieel te gaan

Achttien Britse topuniversiteiten dreigen uit het publieke onderwijsstelsel te stappen. Zij willen dat onderwijsminister Charles Clarke de plannen voor collegegeldverhoging doorzet.

Het reeds aangekondigde plan zou universiteiten in staat stellen hogere collegegelden te vragen. Ze zouden tot maximaal vijftienduizend pond mogen gaan. Nu is het collegegeld nog duizend pond. Clarke overweegt echter op de plannen terug te komen. Vooraanstaande universiteiten, waaronder Oxford en Cambridge, zeggen zonder de verhoging niet te kunnen concurreren met de wereldtop.

In Engeland woedt op dit moment een discussie over de verhoging van het collegegeld, die verdacht veel op de onze lijkt. Critici menen dat de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar komt bij exorbitante verhogingen.

In Nederland is er volgens universiteitenvereniging VSNU geen gevaar dat universiteiten zich onafhankelijk verklaren als de verhoging er niet komt. "Dan zouden we te veel geld uit de markt moeten halen en dat is hier niet rendabel." | HOP