Organisatie - 26 september 2013

Brief: Poortjes belemmeren campuscultuur

tekst:
Gastredacteur
4

De Amerikaanse plantenwetenschapper Chris van Kessel werkt regelmatig samen met Wageningers. Bij zijn laatste bezoek zag hij een ontluikende campuscultuur, maar de WU kan nog opener en gastvrijer.

‘Onlangs bezocht ik de universiteit van Wageningen en ik genoot van de grote architectonische  verscheidenheid van de nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouwen. De WU ziet er in toenemende mate uit als een campusuniversiteit zoals je die ook vindt in Angelsaksische landen.

Er zijn echter twee zaken die ik tegenintuïtief en zelfs schadelijk vind voor de campuscultuur. Om te beginnen wilde ik een bezoek brengen aan de WU-onderzoekers die ik door de jaren heen heb leren kennen. Helaas was dit praktisch onmogelijk: je hebt een pas nodig om de gebouwen binnen te komen. Ik heb veel laboratoria bezocht op heel veel campussen, maar nergens had ik een toegangspas nodig. Daar is een goede reden voor: als je het vrije verkeer van ideeën wilt stimuleren, moeten onderzoekers, studenten en stakeholders elkaars kantoor binnen kunnen lopen of elkaar tegenkomen in de wandelgangen. Dit klinkt misschien triviaal voor de mensen die niet bekend zijn met het idee van een universiteitscampus, maar in mijn ervaring is dit essentieel.

Een ander probleem was betalen voor mijn lunch. Ik maakte deel uit van een vijfkoppige delegatie uit Californië. We hadden allemaal cash bij ons, maar cash werd niet geaccepteerd. Dus probeerden we credit cards, maar ook deze werden niet geaccepteerd. Betaling bleek alleen mogelijk met een pinpas of het obscure chipknipsysteem. Aangezien pinpassen (nog niet) gebruikelijk zijn in de VS, en aangezien de chipknip niet eens bestaat buiten Nederland vraag ik me af hoe buitenlandse bezoekers betalen voor hun lunch op de WU. Lopen ze gewoon weg uit frustratie?

Ik vraag me af of men zich realiseert hoe vreemd deze zaken lijken vanuit het perspectief van de (internationale) bezoeker. Ze moeten worden aangepast als de WU wil overkomen als een echte, consumentvriendelijke campus.’

    - Chris van Kessel, Professor and Chair at the department of Plant Sciences, University of California-Davis, Verenigde Staten (cvankessel@ucdavis.edu)

Re:acties 4

 • goed zo Chris!

  Dat diefstal-verhaal wordt altijd weer van stal gehaald. Maar het is een feit dat 90-95 procent van de diefstallen uit ons soort gebouwen gepleegd wordt door mensen die legaal binnen zijn. Niet door louche zwervers of verslaafden die uit zijn op telefoons, laptops of zo, maar gewoon door "eigen" medewerkers. Daar helpen die poortjes of zichtbaar gedragen badges dus niet tegen.

  Reageer
 • Sander

  De andere kant van het verhaal is natuurlijk dat poortjes diefstal een stuk minder makkelijk maakt. Iets wat de laatste jaren schijnbaar meer dan eens is voorgekomen op de campus.

  Reageer
 • Marlies

  Nou, volgens mij is de chipknip ook aardig op zijn retour in Nederland dankzij het nieuwe pinnen waarmee dat vaak niet meer kan, dus het lijkt me dat ze het wel eens moeten aanpassen.

  Verder idd eens met Chris.

  Reageer
 • goed zo Chris!

  Ik heb dit al vaker intern aangekaart, maar nooit gehoor gevonden... Ben blij dat nu een buitenstaander laat weten hoe gasten hier tegenaan kijken. En dat voor een "netwerkorganisatie". Als ik Resouce was zou ik het Bestuurscentrum om een ractie vragen, want uit zichzelf doen ze echt niets. (Behalve laten weten dat je maar ergens anders moet gaan werken als het je niet bevalt, maar dat kunnen ze tegen prof. Van Kessel niet zeggen...).

  Reageer

Re:ageer