Organisatie - 30 april 2015

Breukink wil collegetijden verruimen

tekst:
Albert Sikkema
7

De universiteit stevent af op langdurige tekorten, omdat de overheid de studentengroei niet volledig vergoedt. In die situatie is een investering in onderwijsgebouwen op De Dreijen niet verstandig, vindt bestuurder Tijs Breukink. We kunnen de campus efficiënter gebruiken. Hij pleit voor verruiming van het lesrooster, bijvoorbeeld met avondcolleges.

Terwijl de universiteit maar blijft groeien, vergoedt het ministerie van EZ de kosten van die groei niet volledig. Daardoor loopt de universiteit dit jaar en de komende jaren zo’n 9 miljoen euro per jaar mis, zegt Tijs Breukink, in de raad van bestuur verantwoordelijk voor financiën en huisvesting. Mede daarom sluit de begroting van Wageningen Universiteit in 2015 met een tekort van 3 miljoen euro. Volgend jaar is dat tekort, als er niets gebeurt, opgelopen tot bijna 6 miljoen. ‘Wij vergoeden tot nu toe de toenemende onderwijskosten aan de leerstoelgroepen’, zegt Breukink, ‘maar we krijgen dat geld niet van de overheid. Dat gaat dus knellen.’

Dus moet de raad van bestuur nadenken over besparingen. Ten eerste wil Breukink de investering in onderwijsfaciliteiten op De Dreijen heroverwegen. Vorig jaar nog overwoog  het bestuur het opnieuw gebruiken van die locatie om de studentengroei in de komende jaren te kunnen opvangen. Die gedachte was gebaseerd op ‘lineair denken’: elke duizend studenten extra kost de universiteit x extra docenten, y extra onderwijsruimten en z extra computers. Breukink wil af van dit lineaire denken, hij zoekt wegen om de groei tot meer dan 12.000 studenten op een voordeliger manier op te vangen.

Breukink wil de investering in De Dreijen, die aanvankelijk was begroot op 20 miljoen euro en in een latere variant is verminderd tot 7 miljoen euro, minimaliseren. In plaats daarvan wil hij de onderwijsfaciliteiten op de campus beter benutten. Nu loopt het lesrooster van half 9 ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds. Breukink stelt voor om het lesrooster uit te breiden, bijvoorbeeld met twee uur per dag. Daarbij kun je denken aan ’s ochtends eerder beginnen, de middagpauze verkleinen of avondcolleges.

Een andere optie is dat de universiteit haar onderwijsfinancieringsmodel, het zogeheten Brascamp-model, onder de loep neemt. Nu nog betekenen meer studenten in dit model meer docenten voor de leerstoelgroep die het onderwijs verzorgt. ‘We hebben nog steeds relatief weinig studenten  per docent. Bij andere  universiteiten, waaronder de technische universiteiten, zijn er meer studenten per docent  dan in Wageningen.’ Breukink oppert om de onderwijsbijdrage per student te verlagen. ‘We moeten op zoek naar onderwijsvormen die minder kostbaar zijn, maar waarbij de kwaliteit op peil blijft.’

Breukink wil deze opties bespreekbaar maken bij de docenten en studenten. ‘We kunnen in stenen investeren door de campus op De Dreijen op te knappen, maar dat gaat ten koste van het onderwijs en staat haaks op het campus-concept.’ 


Re:acties 7

 • Tinka Murk, docent

  Vaak worden colleges volgens een standaard schema aangeleverd door een docent ingeroosterd lang voordat het vak begint. Als dan niet doorgegeven wordt dat uiteindleijk bepaalde uren niet gebruikt worden (bv ivm een excursie of wijziging van het plan), dan staan collegezalen en andere onderwijsruimtes some urenlang leeg. Misschien zou er een beloning op kunnen staan als docenten de onderwijsruimtes op minder coulante uren gebruiken, en een negatieve consequentie als ze niet gebruikte uren niet 'teruggeven' aan roostering, dan kan er denk ik nog heel wat efficienter met de bestaande onderwijsruimtes omgegaan worden.
  Als dan over een paar jaar de inkomsten in overeenstemming met de studenten aantallen zijn, en de studentenaantallen zijn nog steeds zo hoog, dan zou uitbreiding (in uren of ruimtes) overwogen kunnen worden.

  Reageer
 • Lenneke Vaandrager, Hoofddocent Gezondheid en Maatschappij

  Ik begrijp het niet: groei kost alleen maar geld. Kunnen we de groei dan niet beter stoppen? Dan investeren we immers in mensen: met tijd en aandacht voor studenten en met werkplezier voor medewerkers.

  Reageer
 • Jonas Schepens

  Ik denk dat we als studenten en docenten nu erg moeten gaan oppassen wat er allemaal gaat gebeuren. De universiteit heeft net een hele nieuwe dure campus uit de grond gestampt en oudere gebouwen niet gerenoveerd/onderhouden, maar gesloten. Daarnaast juicht het bestuur enorm als de universiteit erg groeit. Nu wordt het argument 'besparingen' en 'efficiëntie' gebruikt doordat de oude afspraak met Den Haag een 'tekort' veroorzaakt. Met het argument 'besparingen' wordt de afruil tussen investeringen in vastgoed en onderwijs gelegitimeerd. Na een aantal jaar bouwen komen de kosten nu dus terug bij de studenten en docenten dmv het argument 'efficiëntie' met minder onderwijs of onderwijs in de avonduren. Ik ben benieuwd wat de docenten hiervan vinden, die vaak al erg veel werken.
  Avonduren zouden beter gebruikt kunnen worden voor keuzevakken waar academische vorming centraal staat, aangezien ik dat erg mis op de WUR. Van MOOC's leer je geen academische vaardigheden (e.g. bekritiseren, bevragen en uitdagen van bestaande kennis). Knap alsjeblieft de oude gebouwen mooi op en zorg voor wat meer begeleiding in de academische vorming dmv kleine werkcolleges.

  Reageer
  • Jonas Schepens

   Ook iets voor Wageningen Universiteit: Onderwijsvernieuweing. Maatwerk, adaptief onderwijs, niet consumeren maar begeleid onderzoeken.
   http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/onderwijzer-aan-de-macht.html

 • JH

  O ja, dus eerst breken ze het één na het andere onderwijsgebouw af en daarna klagen ze dat er niet genoeg onderwijsruimte is. Hier is echt maar één woord voor: wanbeleid!

  Reageer
  • Buurman van de Haarweg

   Dankjewel voor je reactie. Erg constructief en verhelderend.
   Welke onderwijsgebouwen bedoel je precies? Ik heb alleen maar gebouwen zien verschijnen.

   Wanbeleid lijkt me wel erg krachtig en te negatief. Zeker voor een universiteit die de afgelopen jaren hard groeit in positieve zin. Dat er vanuit Den Haag geen financiele middelen komen om deze groei te bewerkstelligen is het probleem. Wanbeleid vanuit Den Haag dus.

  • JH

   Als je nog nat achter de oren bent, mag je ook zelf eerst op onderzoek uit, maar ik zal je helpen met 3 panden die er in me opkomen zo snel:

   Zodiac
   Dreijenborch
   Agronomie (nu woningen)

   Biotechnion wordt ook gesloopt en ik vergeet nu ongetwijfeld nog een paar verlaten/gesloopte gebouwen.
   Nieuwlanden bijvoorbeeld?

  • G

   Misschien even nog wat beter nadenken voordat je zelf weer reageert. Al die gebouwen die je noemt waren al extreem oud en veel langer gebruikt dan de bedoeling. Als je ze dus al had willen blijven gebruiken had je er net als nu in de Dreijen in moeten investeren, wat dus ook geld kost. De centralisering op de campus is harstikke goed voor de unie en het probleem zit hem zoals eerder gezegd vooral in Den Haag. Ik ben alleen van mening dat de unie daar beter harder kan gaan lobbyen en lkkr het tekort tijdelijk op moet laten lopen.

  • JH

   @G

   Kletsklare onzin. Het onderhouden van die überhaupt al goed onderhouden gebouwen kost minder geld én tijd (!) dan nu weer gaan investeren in nieuwbouw.
   Zodra je op de piek bent qua studentenaantal, kun je van deze oude gebouwen af. Als je dat doet terwijl de uni nog een stormachtige groei doormaakt, ben je gewoon niet goed bezig. Is toch allemaal niet zo moeilijk?

  • G

   Maar daarvoor is toch zoveel nieuws gebouwd op de campus, danwel gerenoveerd? Het zodiac is niet verdwenen of zo, alleen naar een moderner gebouw verhuisd. Ik weet niet of je wel eens bij het oude zodiac binnen bent geweest, maar dat was echt niet meer van deze tijd en vergane glorie. Bovendien levert het centreren op de campus een hoop (niet direct meetbare) voordelen op.
   Begrijp me niet verkeerd, ik zou het erg dom vinden als de unie zijn plan om de dreijen op te knappen voor de komende 5 a 10 jaar overboord zou gooien. Dat is in mijn ogen een goedkope verkooptruc van Breukink die gewoon avondcolleges in wil voeren.
   Verder is bij mijn weten de groei de laatste jaren gestabiliseerd, maar correct me if i'm wrong.

   Feit blijft dat ik heel vaak in Forum en Orion rondhang en eigenlijk nog nooit problemen heb gehad een computer te vinden. Ja, soms kan dat ff duren, maar vaak ook staan hele lokalen leeg. Dan vind ik dat je als universiteit niet moet gaan klagen dat je ruimte te kort komt. Zoals eerder genoemd, doe eerst eens wat aan die leegstand.

 • Buurman van de Haarweg (tevens 4e jaars student)

  Misschien tijd om eens serieus te kijken naar hoe onderwijs aangeboden wordt? Concepten als 'Flipping the classroom' waarbij er meer lesstof digitaal aangeboden wordt en studenten meer flexibiliteit hebben om hun tijd in te delen.

  Een normaal hoorcollege kan misschien ook digitaal worden gegeven. Door het op te nemen (zoals bij MOOC's) of door filmpjes te maken zoals Kahn Academy doet.

  Dan kan ik thuis mijn 'college' volgen/bekijken/verwerken en dan naar de uni fietsen om tijdens een werkcollege met een docent van gedachte te wisselen of vragen te stellen. En alles wat ik thuis volgt, geeft weer ruimte op de campus.

  Er gebeurt op dit gebied al het een en ander, maar misschien dat deze verandering wat sneller moet gaan...

  Reageer
 • Jan-Willem

  Flexibele lunchpauzes en colleges doorroosteren zie ik liever dan avondcolleges ! Zijn er ook meteen minder lange rijen bij de kantines (die dan wel langer open moeten zijn). Bij avondcolleges tot 7 uur, ook meer faciliteiten voor een goed(koop) diner. Na 7 uur komt mijn sociale leven in de problemen... Af en toe groepswerk in de avond OK, maar iedere dag college in de avond, NEE.

  Reageer
 • Gerben

  Vroegere colleges lijkt me met het oog op het dag-en-nachtritme van de gemiddelde student een slecht idee. Bij avondcolleges zou ik vooral kleine vrije-keuzevakken de optie bieden. Op die manier blijft avondcollege een factor voor de vrije invulling van het vakkenpakket, i.e. niet verplicht. Ook maakt het al snel uit of de daadwerkelijke avondcolleges 2 of 5 avonden per week zijn. (vrijdagavond gaat niet populair worden).

  Uiteindelijk denk ik dat vooral de studentenverenigingen ongelukkig zullen worden als ze moeten gaan concurreren met avondcolleges.

  Reageer

Re:ageer