Nieuws - 4 juni 2015

Breng student en wageninger dichter bij elkaar.

Een groep jongeren is bezig met het opzetten van ‘THUIS’, een gemeenschappelijke woonkamer in het centrum van Wageningen. Op nummer 32 in de Stationsstraat kunnen vanaf eind juni Wageningers bij elkaar komen en hun talenten, ideeën en materialen delen. ‘We willen meer saamhorigheid creëren, en meer levendigheid in de stad.’ Zijn dergelijke initiatieven eigenlijk wel nodig?

22_Tutku Y..JPG

Tutku Yuksel, Initiatiefnemer van Thuis en zelf student.
Ik vind het heel belangrijk: daarom hebben wij ook Thuis opgezet, de gezamenlijke woonkamer voor Wageningen, om studenten en Wageningers -lokaal en internationaal- samen te brengen. De reden is dat ik merk dat in de stad veel dingen langs elkaar heen gebeuren. Studenten en inwoners hebben elkaar echt veel te bieden. Op het moment lijkt de universiteit heel ver weg te staan van de mensen die hier wonen. Breng ze samen, en Wageningen wordt nog leuker. Vroeger werd er vaak gevochten tussen studenten en Wageningers. Dat gebeurt nu al veel minder ,maar er wordt nog steeds naast langs elkaar heen geleefd. Er zijn nog steeds mensen die niet weten wat er op Droevendaal gebeurt. Hetzelfde geldt voor dingen die spelen in de stad; er zijn verschillende inloop- en buurthuizen waar studenten weer geen weet van hebben. Over dingen die de gemeente organiseert, wordt geen promotie gemaakt onder studenten.


22_Elza J..JPG

Elza Jansen, Wageninger
Ik denk niet dat het echt nodig is. Ik woon in de binnenstad en dan hoor ik de studenten vooral ’s nachts. Ik heb niet echt het idee dat het aparte werelden zijn. Ik heb er nooit zo over nagedacht. Misschien voelen de studenten dat anders. Ik heb wel over de initiatieven in de Stationsstraat gelezen. Op zich is het wel leuk als de leeftijden een beetje door elkaar lopen. Ik woon al mijn hele leven in Wageningen en ik heb het gevoel dat de scheiding tussen de universiteit en de stad vroeger groter was.


22_Corina D..JPG

Corina van Dijk, Medewerker communicatie &PR bij Idealis
Idealis zoekt manieren om de samenwerking tussen Studenten en Wageningers te verbeteren. Het staat ook in het managementplan van Idealis. Er zijn nog geen concrete plannen maar wij willen daar in de toekomst echt iets aan doen. Het is een gemiste kans als je dingen niet samendoet. Het vergroot het wederzijds begrip en in een studentenstad zoals Wageningen is dat heel belangrijk. Studenten kunnen zeker iets voor de stad betekenen. Er zijn al initiatieven: het Belmondo Festival wordt bijvoorbeeld dit jaar gezamenlijk met de internationale studentenvereniging IxESN georganiseerd.


22_Maxime T..JPG

Maxime Tijdink, Eerste-jaars msc Bioinformatie
Toen ik op de middelbare school in Wageningen zat, ging ik nooit om met studenten. Dat kwam ook een beetje door het leeftijdsverschil. Nu studeer ik hier. Mijn Wageningse schoolvrienden komen nu via mij in contact met studenten. Maar ik weet ook wel dat het vaak langs elkaar heen loopt. Ik vind extra initiatieven niet nodig, want mensen kunnen elkaar zelf opzoeken. Ik denk ook dat veel studenten andere interesses hebben. Hoog-opgeleide mensen gaan vaak alleen met andere hoog opgeleide mensen om. Dat zie je in een studentenstad: de lokale bewoners zijn vaker lager opgeleid dan de studenten waardoor de interesses toch vaak anders liggen. Diegenen wiens interesses wel overlappen, komen elkaar dan ook wel via-via tegen.


22_Georgies M..JPG

Georgies E. Mitrakas, Owner of the shop Morning Tales and former WUR student
I was a student when I began with my shop. As a student I had a different view on the city than I have now. Now I have to deal with the local people. I really think that people here are too conservative. You have this really open minded university with people coming from all over the world. And then you have the really conservative society. There are two different worlds in one city that are working parallel to each other. Many people try to bring them together. So if they want and the municipality really allows things to happen, they can do things. But in the last few years both groups are really being separated. And it will be getting worse. Especially in a few years with the Campus Plaza. The university moved out of the city and you can already see that every year the center is getting less and less crowded with students.


22_Yang L..JPG

Yang Li, 1st year msc animal science
No. I do not think that Wageningen needs to initiate more contact between students and local Wageningers. I live here for four months and my impression is that there are no young people besides of the students here in Wageningen. Only old people live here. And for me they can only give you their experience. While on the other hand, many young people do not really want to have contact with old people. It is not very interesting for them.

Soundbites.jpg

Foto's: Aart-Jan van de Glind