Nieuws - 31 januari 2008

Breien aan het fjord

Lian Zigterman studeerde vier maanden aan een hogeschool in Sogndal, gelegen aan het langste fjord van Noorwegen. De vierdejaars studente Kust- en zeemanagement volgde er colleges over de ontstaansgeschiedenis van het landschap en het ecosysteem van het Sognefjord. Noren zijn niet zo met milieu bezig, viel haar op. Kennelijk maakt de overvloed aan natuur blasé.

1819_nieuws.jpg
‘De uitwisseling met Noorwegen geldt als een keuzeminor in het opleidingsprogramma van Kust en zee. Eigenlijk kan je van uitwisseling niet spreken want ik heb nog nooit een Noor in Leeuwarden gezien. Ik zat daar met een studiegenoot en nog twee studenten uit Velp. We zijn er samen met de auto heengegaan en hebben onderweg wild gekampeerd. Dat kan in Noorwegen nog gewoon.
Wij kwamen een week voor de opening van het studiejaar aan. Sogndal is maar een plaatsje met vierduizend inwoners en dan overspoelen in ene, bám, tweeduizend studenten het stadje. Je weet niet wat je ziet. Toch verloopt het allemaal in harmonie.
Wij kregen onderdak in huisjes in een voormalig Olympisch dorp, gebouwd voor de winterspelen in Lillehammer. Hartstikke luxe. Ik deelde met een Amerikaanse jongen en drie Noorse meisjes een verdieping: eigen keukentje, twee badkamers, gezamenlijke huiskamer. Dat had ik niet verwacht. Die Noorse meiden lieten overal achter zich het licht branden, raar als je op een groene school zit, maar daar doen ze niet moeilijk over.
Bij ons wordt de managementkant benadrukt, in Sogndal verloopt het onderwijs wat traditioneler. Veel college en veel excursies naar buiten. Niet dat ik dat vervelend vond, ik heb altijd interesse gehad in geologie en biologie en daar lag het allemaal vlak buiten de deur. Bij de module From mountain to fjord hebben we het hele Sognefjord gevolgd tot aan de zee. Een fjord is ooit een gletsjerrivier geweest en in gesteente kun je het ontstaan van het landschap aflezen. Fascinerend.
Met zoveel fraaie natuur zou je denken dat Noren behoedzaam met het landschap omspringen, maar dat is niet zo. Hun rioolstelsel mondt uit in de fjorden. Wij zijn maar met weinig, zeggen ze, en de fjorden zijn zo groot, wat maakt het uit. Een van mijn docenten daar denkt er echter anders over en laat ieder jaar studenten onderzoek doen naar rioolrestanten in sedimentlagen. Uit de metingen blijkt dat de bodem zuurstofarmer wordt, maar langzaam. Dus ze zullen nog wel een tijdje doorgaan met lozen.
Als de dagen korter worden zie je iedereen met een breiwerkje op de bank zitten. Dat werkt aanstekelijk; ik ben zelf ook weer gaan breien. Breien en drinken dat kunnen Noren goed. Omdat drank zo duur is stoken studenten hun eigen alcohol. Iedereen neemt ook zijn eigen fles mee naar een feestje die dan de hele avond stevig wordt omklemd. Noorse studenten drinken echt veel, maar blijven wel feestvieren. Alleen zijn ze gek op van die zoetige Abba- achtige muziek, dat was ons af en toe wat te vrolijk. Gelukkig hadden we een Pools klasgenootje die af en toe zorgde voor een dosis alternatieve muziek.’