Nieuws - 1 november 2007

Braziliaanse knalfeesten

Thijs Francissen wilde nog niet meteen aan het werk toen hij zijn studie Land- en watermanagement aan Van Hall Larenstein Velp had afgerond. Omdat hij zijn stages allemaal in Nederland had gedaan, wilde hij wel naar het buitenland. Dus ging hij voor een jaar naar het Braziliaanse São Paulo, waar hij lessen volgde aan Escola Superior de Agricultura ‘Luiz Queiroz’ (ESALQ). Thijs is nu een maand terug in Nederland en heeft een baan gevonden als calculator/werkvoorbereider.

1487_nieuws.jpg
‘Het idee om naar ESALQ te gaan, ontstond toen ik op het verjaardagsfeest van een vriend van mijn vader een professor van die universiteit ontmoette. ESALQ is openbare universiteit, die vele malen beter is dan de private instellingen en waar de toelatingseisen superhoog liggen.
In het begin was het wel eenzaam. Ik sprak nog geen Portugees en miste mijn familie en vrienden. En op de universiteit liep het anders dan ik had verwacht. Er was eigenlijk geen begeleiding. Ik werd dus in het diepe gegooid en moest zelf aanpoten en contacten leren maken. Gelukkig zijn studenten overal ter wereld hetzelfde. Ik kwam in een studentenhuis terecht en ging mee voetballen en uiteraard naar de studentenfeesten. Die waren supergaaf, echt knalfeesten. De cultuur is veel relaxter. Brazilianen zijn meteen heel informeel, het zijn nieuwsgierige en warme mensen.
We deden veel leuke dingen als stappen, barbecueën en rondreizen in de omgeving. Natuurlijk heb ik het Christusbeeld in Rio de Janeiro gezien. En op het strand van Copacabana voelde ik me helemaal in Braziliaanse sferen, zo ontspannen was het daar. Met een vriend heb ik gelogeerd op de boerderij van zijn oom. Daar hielpen we mee, koeien melken en vangen met lasso’s, kalfjes brandmerken. Echt super wild west.
Het mooie van de universiteit was dat de lessen veel praktijkgerichter zijn dan in Nederland. Er waren allerlei experimenten, bijvoorbeeld op het gebied van irrigatie bij een bananenplantage. Je werkte daar gewoon mee, ook met onkruid snoeien. Er waren onderzoeken naar fruit, aardappels, bosbouw, kippen, vee en zelfs alligators. Je schrijft je daar in op een practicumgroep, waarbinnen de eerstejaars weer van de hogerejaars leren.
Ik liep mee met lessen en practica en heb een presentatie gegeven over irrigatie in Nederland. Toch liep het een beetje mis. Ik moest alles op eigen houtje uitzoeken en er zat weinig druk achter; mijn diploma had ik immers al op zak. Vaktechnisch ben ik er dan ook niet zoveel mee opgeschoten. Ik weet nu hoe ik een bananenboom moet snoeien, maar dat kan ik in Nederland niet echt gebruiken.
Je kunt beter met een uitwisselingsprogramma gaan. De twee studenten van Wageningen Universiteit die aan ESALQ studeerden, kregen goede begeleiding. Maar ik kan iedereen aanraden om tijdens of na de studie ervaring in het buitenland op te doen. Ik heb een supermooi jaar gehad in Brazilië en ben een stuk volwassener geworden. Ik heb een ander land, een andere taal en nieuwe vrienden leren kennen.’