Wetenschap - 6 juni 2002

Brascamp teleurgesteld over schipbreuk interfaculteit

Vervolg van pagina 1

Prof. Pim Brascamp, die vorig jaar opdracht kreeg van de raad van bestuur om de mogelijkheden van een interfaculteit te onderzoeken, is teleurgesteld over de schipbreuk van zijn project. "Ik ben er altijd van uitgegaan dat er groen licht zou komen." Brascamp en de Utrechtse decaan Cornelisse hadden al verschillende stappen genomen op weg naar de interfaculteit. Zo werken groepen van Wageningen en Utrecht al samen in het gezamenlijke onderzoeksprogramma adaptatie en weerstand.

Brascamp, die inmiddels directeur wetenschap is van de kenniseenheid Dier, betreurt dat Wageningen UR geen uitzonderingspositie heeft willen scheppen voor zijn kenniseenheid. "De formele bestuurslijn was steeds: er bestaat maar ??n structuur, en dat is de kenniseenheid. De interfaculteit bestond niet. Ik heb dat redelijk lastig, en eerlijk gezegd ook een beetje unfair gevonden."

Brascamp verwacht wel dat Utrecht en Wageningen ook in de toekomst nauw zullen samenwerken. "Wij hebben geconcludeerd dat we goed met elkaar op kunnen schieten."

Wel wordt het zonder interfaculteit volgens hem onmogelijk om samen te werken bij het werven van studenten. "Dat vraagt commitment. Universiteiten zijn nu eenmaal concurrenten." Brascamp wilde samen met Utrecht opleidingen gaan opzetten voor paarden en gezelschapsdieren. De directie van de kenniseenheid heeft na het afketsen van de interfaculteit besloten dat ID-Lelystad zal meebetalen aan een marktverkenning voor de opleiding dierwetenschappen en aan de werving van nieuwe studenten."

De woordvoerder van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht stelt dat er geen sprake was van een vertrouwensbreuk. "We hebben gaandeweg het proces geconcludeerd dat er geen meerwaarde te behalen was met de voorgestelde bestuurlijke constructie." Ook hij benadrukt dat beide partijen de bestaande samenwerking willen voortzetten. | K.V.