Nieuws - 7 maart 2002

Brandveiligheid verkiezingsitem voor studenten

Brandveiligheid verkiezingsitem voor studenten

"Ik ben student. Ik bezit niet veel meer dan mijn fiets." Dit was ??n van de reacties uit de zaal tijdens het verkiezingsdebat aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen. Honderdvijftig studenten bezochten het debat dat studentenraadsfractie VeSte organiseerde in het gebouw van Ceres. Bij het onderwerp veiligheid en met name brandveiligheid kwamen de tongen los.

Arno Boon van GroenLinks riep de studenten op een advocaat erbij te halen als ze in een brandgevaarlijk pand wonen. De discussie over de brandveiligheid barstte los naar aanleiding van de stelling 'De gemeente moet per direct alle niet-brandveilige studentenhuizen sluiten'. Student Ivo Leijten werkt bij de brandweer en met die mededeling oogstte hij applaus. "Volgens GroenLinks heb je veel rechten, maar volgens mij wordt het pand op een gegeven moment gesloten. Je kan een huiseigenaar niet verplichten om een studentenhuis te verbouwen. Als de huisbaas de huizen niet wil verbouwen, zet de gemeente de studenten op straat."

Wanneer studenten op straat komen te staan, moet de gemeente met studentenhuisvester SSHW op zoek gaan naar alternatieve woonruimte. Dat vond Stella Efd? van de PvdA. Om iedereen in een SSHW-flat neer te zetten, vonden studenten veelal niet aantrekkelijk. Zij willen het wonen in studentenhuizen in en rond het centrum van Wageningen bevorderen.

Voor VeSte-lid Joris Sprakel komt het brandveiligheidsprobleem onverwacht erg dicht bij huis. De brandweer heeft net drie kamers in zijn studentenhuis dichtgetimmerd. Sprakel: "We wonen met acht mensen in ??n huis en drie kamers zijn per direct gesloten. Die van mij niet. Daar logeren nu die andere huisgenoten." Sprakel woont in een gemeentepand. Volgens hem zou de gemeente kunnen beginnen met het brandveilig maken van haar eigen huizen. | M.Hk, foto G.A.