Nieuws - 24 april 2008

Bram Bos teruggefloten

De partijleiding van GroenLinks heeft laten weten niet blij te zijn met een opiniestuk van Bram Bos over de varkensflat. Bos is raadslid in Amsterdam Oud-Zuid voor GroenLinks, en onderzoeker bij de Animal Sciences Group (ASG).

Bos verdedigde in het artikel in Trouw, dat hij onder andere schreef met zijn ASG-collega Karel de Greef en hoogleraar Agrarische bedrijfstechnologie Peter Groot Koerkamp, de bouw van een varkensflat van zes verdiepingen in het Amsterdamse havengebied.
Het artikel lokte een furieuze reactie uit van de Partij voor de Dieren. Ze stelde dat de GroenLinkser het opnam voor de bio-industrie, terwijl hij zou moeten pleiten voor een biologisch en plantaardig dieet in Nederland. De partijleiding van GroenLinks nam daarop afstand van het standpunt van Bos.
‘Ze hebben me laten weten dat ze het nu, vlak voor de verkiezingen, niet de tijd vonden voor een fijne intelligente discussie over dit onderwerp. Dat begrijp ik wel. GroenLinks heeft in het verkiezingsprogramma staan dat de bio-industrie over twintig jaar het land uit moet zijn. Het idee van een varkensflat lijkt daarmee in tegenspraak. Het tijdstip was niet handig.’
Bos blijft overigens vinden dat de varkensflat een discussie waard is, omdat het concept mogelijkheden biedt om het dierenwelzijn te verbeteren, en de milieuvervuiling terug te dringen. / Korné Versluis

Zie ook M.I. - Wat is er mis met een varkensflat?