Nieuws - 6 december 2007

Brainstormen over loungelandschap

Van Hall Larenstein in Velp is toe aan een herinrichting, menen het college van bestuur, de opleidingsdirecteuren en een aantal medewerkers. Terwijl het gebouw is ingericht op klassikaal leren, stelt het competentiegerichte onderwijs andere eisen. Ook kan ‘een modern studielandschap’ de aantrekkingskracht op potentiële studenten vergroten. Op maandag 3 december vond een brainstormsessie plaats over het onderwerp.
Voorafgaand aan het brainstormen schetst architect Ton Hintse de mogelijkheden. Veel inspiratie wordt geput uit het gebouw Xplora van Avans Hogeschool in Tilburg, dat speciaal is ingericht op het ontwikkelen van competenties. Volgens Hintse moet de hogeschool in Velp inzetten op het flexwerken, waarbij studenten alleen of in groepjes kunnen werken. De aula wil hij lichter en ruimer maken door het dak op te tillen. Hij ziet er klinkers op de vloer, in plaats van het grijze linoleum, en bomen in de grond. Met lange kronkelige banken moet er dan een loungelandschap worden gevormd.
Na de presentatie gaan de docenten en studenten in groepjes aan de slag. Maartje Stam, projectleider van het Water- en kenniscentrum ziet een waterloop met veel groen ernaast voor zich. ‘Er moet meer kleur komen. En aan de voorkant zou je een terras met platanen kunnen maken, waar mensen gezellig koffie kunnen drinken.’ Verder pleit ze voor lunchruimtes die de interactie tussen studenten en docenten bevorderen, in plaats van de gescheiden personeelsruimte.
De aanwezige studenten zien niets in vergaande herinrichting. ‘Met wat mooie planten en meer kleur zou het er al een stuk beter uitzien’, zegt iemand. ‘Laat ze liever geld stoppen in meer computers, een scanner en een kleurenplotter.’ Vierdejaars student Tuin- en landschapsinrichting Jan Koolstra is het hiermee eens. ‘Leuk het een beetje op, maar het hoeft niet ineens allemaal anders. Niemand is ontevreden.’