Nieuws - 26 maart 2013

Brainstorm over Bornsesteeg

Van gekleurde bewegwijzering tot aanpassing van de college-uren. Gemeente, universiteit en andere betrokkenen brainstormden maandag over oplossingen voor het gebrek aan veiligheid op de toegangswegen naar de campus.

brainstorm.JPG
De brainstorm was georganiseerd door de studentenraad en was de afsluiting van de actie die de studenten vorige week hielden bij de toegangswegen naar de campus. Onder meer wethouder Michiel Uitdehaag, beleidsmedewerkers van de universiteit, de wijkagent, de Fietsersbond en de directeur van OBS De Tarthorst waren aanwezig om te praten over de knelpunten op de Bornsesteeg en bij Dijkgraaf, winkelcentrum De Tarthorst en sportcomplex De Bongerd.
Dat er wat moet gebeuren, is voor alle aanwezigen duidelijk. Het fietspad naar de Bornsesteeg is het op een na drukste fietspad van Nederland. Per etmaal fietsen er zo'n 8000 fietsers die route naar de campus. Dat zijn aantallen die je in de rest van Nederland niet tegenkomt. Studenten op weg naar colleges, jonge kinderen en hun ouders op weg naar school, autoverkeer op weg naar het Science Park; ze zijn allemaal op hetzelfde moment op de weg. Dat zorgt voor onveilige situaties en regelmatig vinden er (bijna-)ongelukken plaats.
Matrixborden
De aanwezigen opperden zaken als gekleurde bewegwijzering en matrixborden met de snelste fietsroute. De Fietsersbond zou graag bredere fietspaden zien, en de wijkagent zou de Tarthorst het liefst afsluiten voor fietsende studenten. Directeur van OBS De Tarthorst ziet wel wat in het aanpassen van de college-uren, zodat de studenten schoolkinderen en hun ouders niet meer van de sokken rijden.
Eind april presenteert de gemeente haar mobiliteitsplan. Daarin wordt de mogelijkheid voor een of meerdere fietstunnels op de Nijenoord Allee meegenomen, aldus wethouder Michiel Uitdehaag. In juni neemt de raad daarover een besluit. 'Maar de gemeente kan dit niet alleen betalen,' zei hij, met een schuin oog op Simon Vink, woordvoerder van Wageningen UR. Deze benadrukte dat de universiteit 'waar mogelijk en passend natuurlijk zal bijdragen aan oplossingen'.
De studentenraad drong aan niet alleen te focussen op langetermijnoplossingen, maar ook te kijken naar wat er op korte termijn gedaan kan worden. Dat wierp z'n vruchten af; de gemeente gaat kijken of de verkeerslichten bij Dijkgraaf langer op groen gezet kunnen worden voor fietsers en of de bewegwijzering vanuit het centrum richting de campus beter kan.