Wetenschap - 21 maart 2002

Boze reacties van pillenmakers op onderzoek Rietjens

Boze reacties van pillenmakers op onderzoek Rietjens

Mailberichten vol geraas en getier. Beschuldigingen 'kwakwetenschap' te bedrijven. Verwijzingen naar de stapels onderzoeken die het tegenovergestelde moeten bewijzen. Dat was het resultaat van een nieuwsbericht over Wagenings onderzoek op de website NutraIngredients.com.

NutraIngredients.com is een internationale website voor de supplementenindustrie. Verleden week nam de site een bericht over van de Engelstalige pagina van het Wb van 7 maart, over het promotieonderzoek van Hanem Awad naar quercetine. Quercetine zit van nature onder meer in thee, fruit en groenten en kan agressieve stoffen in het lichaam neutraliseren. Daarbij verandert het echter zelf ook in een agressieve stof die, ontdekte Awad, misschien het DNA kan beschadigen.

"We zeggen niet dat quercetine slecht is", zei promotor prof. Ivonne Rietjens in het gewraakte artikel. "Het is ??n van de beste anti-oxidanten die we kennen. We weten er gewoon nog niet genoeg van af."'

Dat was tegen het zere been van de supplementenindustrie. Die brengt zwaar gedoseerde preparaten op de markt voor mensen die bijvoorbeeld lijden aan prostaatkanker of artritis, of met dit soort middelen hun levensduur willen verlengen. De reacties die de redactie van de site ontving waren zonder uitzondering negatief. Sommigen vonden zelfs dat NutraIngredients het nieuwsbericht niet had mogen plaatsen.

De redactie heeft de kritiek naast zich neergelegd. "Waarom zou een onderzoek naar de mogelijke negatieve bijwerkingen niet interessant zijn voor onze lezers?", laat NutraIngredients weten. "Ook al denkt iedereen dat quercetine veilig is, dan betekent dat nog niet dat we onderzoek moeten weghonen dat iets anders suggereert. Als de mensheid dat altijd had gedaan, dan hadden we nu nog geloofd dat de aarde plat was."

Ivonne Rietjens was niet onder de indruk. Ze vond de ophef 'wel grappig'. | W.K.

Re:ageer