Nieuws - 14 april 2010

Bouwbedrijf Frank

Vorig jaar schreef ik een column over Frank Simons. Eigenlijk bestaat die Frank helemaal niet. De echte persoon wilde anoniem blijven; toen heb ik maar een naam verzonnen. Ik heb nog wel even gecheckt of er niet een echte was. Het leek me ook zo lullig als een echte Frank Simons onterecht op zijn studiehouding werd aangesproken.

26-Stijn-5991-grijs.jpg
Want mijn column over hem was niet bepaald een lofzang.
Het ging over een student die iets studeerde waar hij geen zin in had. Eigenlijk was studeren ├╝berhaupt niet iets voor hem. Frank droomde van de vrijheid als ondernemer en ondertussen deed hij niets, werkelijk niets. Die tijd is nu voorbij. Frank heeft zijn studie geannuleerd en is fulltime aan het werk als bouwbedrijf. Ik mis hem wel, als ik na een werkdag thuiskom. Er gebeuren geen gekke dingen meer. Vroeger trof ik kamers aan waarvan alle meubels waren omgedraaid, of zag ik een fiets op de schuur, dat soort dingen. Frank zat toch de hele dag thuis. Ik vergeet ook nooit het moment dat hij vertelde dat ie de hele dag naar Tekst TV van Omroep Gelderland had gekeken. 'Daar zie je de beelden van een webcam gericht op een straat', riep hij enthousiast. 'Plotseling stopte er een busje, iemand stapte uit en trok zijn broek naar beneden. Lachen toch, ik heb meteen De Wereld Draait Door gemaild.' Dus wij 's avonds voor het tv-programma, tevergeefs wachtend op het busje en Frank gefrustreerd nippend aan een biertje. De redactie vond een uitspraak van Patty Brard toch interessanter dan het resultaat van Franks complete werkdag.
Jee, wat voelde ik mij plotseling nuttig.
Inmiddels is het nutteloze van Franks leven totaal verdwenen. Hij bestraat, hij rooit, hij plant en negeert alle economische beslommeringen. Eigenlijk ben ik ook wel jaloers. Hij begint uit niets, middenin de kredietcrisis een eigen bouwbedrijf en ik heb niet eens het lef om een college te spijbelen. Ik heb begrepen dat de zaken uitstekend verlopen. Zelfs de belastingdienst is zeer tevreden over het geld dat Frank nu wel binnenbrengt. Ik gun Frank zijn triomf van harte en wens hem alle succes.
Het is natuurlijk ook niet niets om na het niet voltooien van je opleiding alle studieschuld te moeten terugbetalen.