Nieuws - 17 januari 2013

Boulderen in Zweden

Wie? Stefan Ploum, vierdejaars BSc Bodem, Water, Atmosfeer
Wat? Vijf maanden de Minor 'Sub-arctic Paleolimnology and Arctic Geoecology'
Waar? Umeå Universitet, Zweden
Waarom? 'Ik wilde naar het buitenland en Zweden was lekker makkelijk te regelen qua vakkenpakket.'

28-HEW-%281%29.jpg
'Toen ik besloot om met mijn oude pick-up naar Zweden te gaan, hadden mijn ouders het wel even moeilijk. Ze meenden dat ik dood zou vriezen in die auto. Dat gebeurde gelukkig niet, maar mijn wagen had het er af en toe wel moeilijk mee. Zo deed de verwarming het niet altijd en toen het kwik diep onder nul ging, verloor ik bijna mijn wielen: door de kou was het metaal van de bouten gekrompen waardoor de moeren lostrilden.
Mijn minor bestond uit twee vakken. Bij het eerste vak onderzocht ik het sediment rondom een klein meertje van 3500 jaar oud. Uit de samenstelling van het meersediment kun je veel aflezen over variatie in de zeespiegel, menselijke activiteit en erosie. Voor het tweede vak reisde ik met mijn pick-up naar een onderzoeksstation ver naar het noorden. Daar deed ik onderzoek naar ecosystemen boven de poolcirkel. Het was heel interessant om de mondiale werking van de ecosystemen en de permafrost te onderzoeken, omdat (sub)arctische ecosystemen heel gevoelig zijn voor klimaatvariabiliteit. De permafrost beslaat een flink deel van de landmassa van het noordelijk halfrond. Het is voor de toekomst een belangrijk gebied omdat het een grote rol speelt bij de opwarming van de aarde.
Er waren veel studenten van andere universiteiten en andere opleidingen, zoals biologie, ecologie of zelfs antropologie. Dat leert je om de dingen vanuit een ander perspectief te zien. Niet alleen kijken naar het cijfertje van de metaalconcentratie, maar je ook realiseren wat dat voor een regenworm en een plantje betekent.
Al met al heb ik heel efficiĆ«nt gestudeerd en nog efficiĆ«nter mijn vrije tijd ingedeeld. Na college stond je buiten meteen voor een bevroren meer, waarop je kon langlaufen en ijsvissen. Ik heb ook veel geboulderd. Dat is klimmen zonder touw, soms bij een temperatuur van tien graden onder nul. De natuur was steeds dichtbij. 's Ochtends stond er een keer een eland rustig te grazen in mijn achtertuin. Dat zie je toch niet zo snel in Wageningen.'  MvdH