Nieuws - 20 januari 2010

Borney´s Bar blijft dicht

De flatkroeg van Bornsesteeg blijft dicht, tot er een andere bestemming voor is gevonden. Overleg tussen bewoners en Idealis bracht daar geen verandering in.

Woningcorporatie Idealis sloot de kroeg in augustus omdat het bestuur ervan niet in het bezit was de voorgeschreven horecapapieren. Ook waren er klachten van omwonenden over geluidsoverlast.
Voor kerst ging Idealis daarover al met de bewoners om de tafel. Nu is duidelijk dat Borney's dicht blijft. Idealis gaat met de internationale bewoners zoeken naar een nieuwe bestemming. In de loop van het jaar kan de ruimte dan weer in gebruik genomen worden.
Communicatieprobleem
Volgens Aogan Delaney, voorzitter van het bestuur van Borney's bar, zijn de horecapapieren niet het probleem. Het huidige bestuur zou wel gekwalificeerd zijn om de kroeg open te houden. 'Idealis vindt dat de kroeg niet geopend kan worden door de internationale aard', zegt hij. Omdat buitenlandse studenten vaak voor korte tijd in Nederland zijn, zou dat problemen opleveren met de continuïteit van de bemanning van de bar. Delaney: 'We hebben oplossingen gepresenteerd voor de problemen met taal en continuïteit. Idealis was niet bereid was om in debat te gaan hierover. Idealis' houding tegenover internationale studenten is discriminerend en onethisch.'
Geen disciminatie
Leila Mulder, vertegenwoordiger van Idealis, bevestigt dat heropening geen optie is. 'De ontmoetingsruimte zal wel weer opengaan, maar niet als bar. Hier zijn in het verleden te veel problemen mee geweest. Als dit bij een van de andere complexen het geval was geweest, hadden we dezelfde maatregel moeten nemen. Van discriminatie is dan ook geen sprake. Idealis vindt het juist belangrijk om in samenspraak met de internationale bewoners een nieuwe bestemming te geven aan Borney's.'