Wetenschap - 21 maart 2002

Boosheid over plannen voor gamma-opleidingen

Er is volgens prof. Arie Oskam geen enkele garantie dat de drie nieuwe brede gamma-opleidingen, waartoe de raad van bestuur onlangs besloot, extra studenten zullen trekken. Bij hem en anderen vallen de plannen niet goed. Te veel werk, is het oordeel. "Ik hoop dat mensen ?berhaupt nog kunnen blijven werken, gezien de aanmeldingscijfers", reageert rector Speelman.

Oskam, hoogleraar agrarische economie, vindt het een misvatting 'dat leuke namen vanzelf extra studenten trekken.' Plannen voor nieuwe opleidingen moeten volgens hem volgen op een goede analyse van de onderwijsmarkt. En daaraan heeft het ontbroken, meent hij. Begin januari kreeg het onderwijsinstituut Maatschappijwetenschappen te horen dat de raad van bestuur drie nieuwe, brede bacheloropleidingen wilde opzetten toen dat wettelijk mogelijk was. Half februari moesten de voorstellen daartoe ingediend zijn. Voorwaarde was dat geen extra vakken gegeven mogen worden. Het is volgens Oskam onduidelijk op welke studenten gemikt wordt en wat de kwaliteit is die hen met nieuwe opleidingen geboden kan worden. "En als het de volgende opleidingen worden die mislukken, dan werkt dat tegen ons."

Prof. Anke Niehof, hoogleraar sociologie van consumenten en huishoudens, is woedend. "Het is kapitaalsvernietiging. Twee jaar terug zijn twee goedlopende opleidingen aan de kant gezet, en het aantal vakken beperkt. Uit dat verschraalde pakket kunnen we nu niet drie nieuwe opleidingen samenstellen." De beslissing kwam voor Niehof 'out of the blue'. "Er wordt niet geluisterd naar docenten, er is geen overleg, geen analyse, geen reflectie."

Prof. Aad van Tilburg, voorzitter van onderwijsinstituut Maatschappijwetenschappen, geeft toe dat van medewerkers veel gevraagd wordt, omdat ze nu nieuwe opleidingen moeten maken terwijl de oude nog in ontwikkeling zijn. "Die werkdruk is een zwaarwegend punt. Mensen balanceren nu al op het randje. Maar niet geschoten is altijd mis."

Rector prof. Bert Speelman 'wordt er triest van' dat niet gedacht wordt in termen van kansen maar in termen van bedreigingen. "We zijn een universiteit die tot de top behoort en moeten niet in klaagzangen vervallen. Als maatschappijwetenschapper zou ik blij zijn dat de raad van bestuur de maatschappijwetenschappen meer wil profileren. We hadden nu een eenmalige kans om namen voor opleidingen te deponeren. Nu dat gebeurd is, nemen we de tijd voor een fatsoenlijke marktanalyse zodat we weten welke studenten getrokken kunnen worden en hoe de opleidingen ingevuld moeten worden. Dat is nog heel wat werk, en ik begrijp dat de werkdruk hoog is. Maar van de andere kant, als ik kijk naar de aanmeldingscijfers van nieuwe studenten, dan hoop ik dat mensen ?berhaupt nog kunnen blijven werken. En dan druk ik mij nog cryptisch uit. De panacee voor succes is geloven in eigen kracht." Speelman voegt daar aan toe dat uit een evaluatie van de wervingscampagne 'Wordt wakker in Wageningen', die woensdag 20 maart uitkwam, blijkt dat het Wageningen ontbreekt aan een grote opleiding die veel studenten trekt en bovendien image building is. Speelman: "Communicatiewetenschappen heeft veel mogelijkheden op dat gebied." | J.T.