Nieuws - 18 november 2010

Bomenboeken even in het licht

Forum-bibliotheek exposeert meest bijzondere bomenboeken uit Speciale Collectie. Expo is voorschot op 2011:VN-jaar van het bos.

4-Speciale-Collecties-GA-32.jpg
In een van de vitrines liggen drie kleine doosjes in de vorm van een boekje. Formaat zakbijbel. Elk van de doosjes bevat honderd velletjes met telkens een flinterdunne ovaalvormige dwarsdoorsnede van een houtsoort. Plakjes hout dus van 50-100 micrometer (eenduizendste millimeter!) dik. Het gaat hier om een meesterwerk van de 19e eeuwse Duitse hoogleraar bosbouw Hermann Nördlinger. Hij maakte volgens conservator Liesbeth Missel elf van deze bundels. De bibliotheek heeft er drie in bezit.
De bundels zijn de komende weken te zien bij 'Door de Bomen het Bos', een expositie in de Forum-bibliotheek. De tentoonstelling laat tientallen boeken zien over bomen en bos van 1500 tot 1950, gelukkige exemplaren die voor een paar maanden aan de vergetelheid worden ontrukt. Dat is maar een fractie van de naar schatting duizenden bomenboeken die de Speciale Collectie telt.
De expositie biedt voor elk wat wils. Wist u dat: Johann Hermann Knoop (1720-1778), hovenier aan het hof in Leeuwarden, niet alleen de eerste auteur was die een overzicht gaf van bosbouwgereedschap, maar ook in 1742 de aardappel introduceerde in het menu van de Oranjes? En wist u dat: het eerste proefschrift in Nederland over bosbouw in 1839 werd geschreven door Jan Wittewaal, grondlegger van de wetenschappelijke landbouw in ons land. In Leiden, overigens, Wageningen UR bestond toen nog niet.
Met de expositie haakt de bibliotheek in op het eeuwfeest van de Koninklijke Nederlandse Bosbouwvereniging en neemt tevens alvast een voorproefje op het komende VN-jaar van het bos. Te zien tot 31 maart 2011.