Nieuws - 29 november 2001

Bomen doen alsof het nog zomer is

Bomen doen alsof het nog zomer is

Veel bomen in Nederland blijven groen ondanks de op handen zijnde winter, concludeert fenoloog ir Arnold van Vliet op basis van nieuwe metingen in het hele land.

Normaal gesproken zijn de meeste bomen in Nederland rond deze tijd van het jaar vrijwel geheel kaal, nu staan vele bomen nog te pronken met hun groene bladeren dankzij de vrij hoge temperaturen. Van Vliet van de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse noemt de zomereiken en beuken, die op grote schaal nog groene bladeren hebben. "Het doet zich voor in heel het land", weet Van Vliet. Vele natuurliefhebbers maakten hem erop attent door te reageren op het educatieve en wetenschappelijke waarnemingsprogramma De Natuurkalender dat hij heeft opgezet samen met de makers van VARA's radioprogramma Vroege Vogels.

"We zien hier een duidelijke reactie van de natuur op klimaatverandering. Niet alleen bomen doen het goed, ook krijgen we meldingen binnen over bijvoorbeeld bloeiende witte dovenetel en fluitekruid, die normaliter in het voorjaar bloeien."

Door de hogere temperaturen ziet het er volgens Van Vliet naar uit dat bomen in Europa noordwaarts oprukken. De noordgrens van bomen als de zomerlinde en de walnoot zal over een tijdje niet meer in Belgi? liggen maar in Nederland. Dr Koen Kramer van Alterra bevestigt: "Deze soorten worden nu al wel aangeplant in stedelijke gebieden, maar ze komen van nature niet voor in de Nederlandse bossen. Een warmer klimaat zal hierin verandering brengen."

Aan de ene kant krijgen we er iets bij, maar aan de andere kant verliezen we iets, stelt Van Vliet. Hij wijst op de wintereik, die snel last heeft van hoge wintertemperaturen. Dit kan haar ondergang betekenen in Nederland. | H.B.

Eind november en de bomen zijn nog niet kaal. | Foto G.A.