Nieuws - 6 juni 2002

Bolster laat rotsroosje ruiken naar duur potvisluchtje

Bolster laat rotsroosje ruiken naar duur potvisluchtje

In het rotsroosje, een bloem die in Zuid-Europa langs de kant van de weg groeit, zit de stof labdaanzuur. "Kijk eens of je daar iets interessants van kunt maken", luidde de opdracht die ir Maria Bolster kreeg toen ze aan haar promotieproject begon. En inderdaad: de biochemicus slaagde erin om het labdaanzuur om te bouwen tot een peperdure grondstof voor de parfumindustrie.

De cosmetica-industrie gebruikte tot voor kort grijze amber, een stof uit de maag van potvissen, om de vluchtige stoffen in parfums langer vast te houden. Bolster slaagde erin om de stof die daarvoor verantwoordelijk is, Ambrox, te synthetiseren. Het bedrijf Quest, dat geur- en smaakstoffen produceert en bij het onderzoek was betrokken, maakt die stof nu voor producenten als Christian Dior. Maar of Quest het door Bolster ontdekte proc?d? ook gaat gebruiken, acht Bolster onwaarschijnlijk.

"In het proces zit een stap waarbij je jodium nodig hebt", zegt Bolster. "Dat is een prijzige grondstof en die maakt het proces te duur voor de industrie." Als onderzoekers voor die stap nog een alternatief bedenken, dan zullen dat in ieder geval geen Wageningers zijn. De universiteit is de biosynthesegroep waar Bolster haar werk deed aan het weg-organiseren.

Toch hebben bedrijven belangstelling voor dat type onderzoek, merkt Bolster. "Ze lezen erover in publicaties en gaan zoeken. Via-via komen ze dan weer bij mij terecht. Misschien dat we bij mijn huidige werkgever toch nog verder kunnen gaan." De onderzoeker werkt nu voor het Nijmeegse MercaChem. | W.K.

Maria Bolster promoveert op 12 juni bij prof. Aede de Groot, hoogleraar in de bio-organische chemie.