Wetenschap - 1 januari 1970

Bollen kokenen invriezenvermindert aaltjesaantasting

Bollen kokenen invriezenvermindert aaltjesaantasting

Bollen kokenen invriezenvermindert aaltjesaantasting

Koken bij 39 of 41 graden en invriezen zijn gebruikelijke methodes om vervelende aaltjes bij lelies te verwijderen. Gebruikelijk is dit al voor plantgoed bij de bestrijding van bladaaltjes. De combinatie van invriezen en koken werkt ook goed als milieuvriendelijk alternatief tegen wortellaesieaaltjes, zo blijkt uit onderzoek van het Laboratorium voor Bloembollen Onderzoek (LBO)

De wortellaesieaaltjes dringen de wortel binnen, leggen eieren en bouwen in de wortel een populatie op. Via de plek waar de aaltjes naar binnen zijn gegaan, kunnen ook allerlei schimmels binnendringen die de wortels doen verrotten. Gevolg is dat de lelies korter blijven, vergelen en vroeg afsterven. Vroeger werden deze aaltjes afdoende bestreden door natte grondontsmetting met dichloorpropeen. Omdat dit niet meer zo vaak mag, zijn alternatieven nodig. Tot op heden was dat alleen mogelijk met een ander chemisch middel, aldicarb, na het planten op het veld

Het LBO toonde aan dat door invriezen van lelieplantgoed gedurende twee maanden bij min twee graden 95 procent van de aaltjes het niet overleeft. De rest blijft wel leven, ook als de bollen langer ingevroren blijven. In combinatie met een warmwaterbehandeling van twee uur bij 39 graden en twee uur bij 41 graden in 0,5 procent formaline voldoet de bestrijding van de aaltjes goed. Er treedt dan geen schade meer op aan het gewas op het veld

Naast bestrijding in de bol blijft het wel noodzakelijk de aaltjes in de grond te bestrijden. L.N

Julio Da Silva, Biologische bedrijfssystemen

Re:ageer