Wetenschap - 15 maart 2001

Boliviaanse scharreleconomie

Boliviaanse scharreleconomie

Stef Smits, vijfdejaars Tropisch landgebruik

"Ik heb vier maanden in Cochabamba, Bolivia, aan mijn afstudeerproject gewerkt, en daarna heb ik nog een maand rondgereisd. Ik had in Nederland een GIS-model ontworpen om waterverdelingen te analyseren en dat moest ik ergens testen. In Cochabamba was een irrigatiestelsel waar mensen bezig waren met waterverdelingsvraagstukken. Een voordeel was dat veel informatie daar al gedigitaliseerd was. Jammer genoeg waren de omstandigheden niet ideaal. Er was sowieso heel weinig water, waardoor je soms lang moest wachten tot er ge?rrigeerd werd. Aan de ene kant jammer, als het systeem aan meer eisen had voldaan had ik er wat dieper op in kunnen gaan, maar aan de andere kant was het een uitdaging. Als alles al is voorgekauwd, is het ook niet leuk.

Tijdens mijn verblijf in Bolivia ben ik nog twee weken naar Peru geweest en even Chili in en uit om mijn visum te kunnen verlengen. Ook heb ik met een andere Nederlander rondgereisd door Bolivia. En verder natuurlijk weekendjes weg. Ook nog een leuke voetbalwedstrijd gezien waar we helemaal voor naar La Paz moesten, zeven uur heen en zeven uur terug. Daar was ??n kroegje dat de uitzendrechten had gekocht. Zat ik daar met al mijn directeuren in het oranje. Gelukkig won Nederland die wedstrijd!

Wat me opviel van de cultuur was het latino-leven in de stad. Drank, dansen, uitgaan. Met alle stoere mannen van het werk uit dansen en dobbelen. Dat was daar heel populair. We dobbelden niet echt ergens om, maar als je verloor, moest je drinken.

Bolivia heeft een echte scharreleconomie. In de stad waren grote, vreselijk chaotische markten. Mensen lopen gerust de hele dag rond met twee tomaten of een stapel onderbroeken, die ze dan proberen te verkopen. En als je 's nachts om drie uur uit de kroeg kwam, stonden ze er soms nog. Nu is Bolivia niet echt heel arm, zeker niet in de vallei rond Cochabamba, waar een gematigd klimaat heerst. In de koude hoogvlakten, waar alleen maar taai gras groeit, is het veel armer. Maar het is voor iedereen wel moeilijk om alleen uit de landbouw genoeg inkomsten te halen. Het kan niet goed in kaart worden gebracht waar de bevolking precies van leeft, omdat mensen er nogal mobiel zijn. Als het op de boerderij wat minder gaat, verhuizen ze gerust voor een aantal jaar om ergens anders hun geluk te beproeven. Er is ook een grote trek naar de steden, met als gevolg grote sloppenwijken rondom de steden. Dat is heel apart. Op het ene moment loop je tussen de velden, en het volgende moment zit je ineens midden in een sloppenwijk."

Clarieke Hidden

'Zeven uur heen en zeven uur terug om een voetbalwedstrijd op tv te zien'