Nieuws - 30 augustus 2012

Boete

Even leek het erop dat de boete voor langstudeerders van de baan was, maar de politieke onderhandelingen de voorbije week hebben tot niets geleid. Er is geen dekking gevonden voor de gederfde inkomsten in het huishoudboekje van demissionair staatssecretaris Zijlstra.

5-Joop-moog-9423.jpg

Verkiezingsretoriek en politiek gekonkel zijn debet aan deze faux pas in Den Haag. 'Ik garandeer dat geen enkele student de boete hoeft te betalen,' aldus woordvoerder De Rouwe van het CDA nog maar een paar dagen eerder. Ruim drieduizend euro, dat is een hoop geld.
De regeling is oneerlijk voor de studenten die het dit jaar treft, omdat je nu eenmaal niet halverwege de wedstrijd de spelregels kunt veranderen. Bovendien lijkt het feitelijk niets op te leveren, omdat veel studenten (gedwongen) hun studie voortijdig zullen beƫindigen, wat economisch gezien gelijk staat een kapitaalvernietiging. Maar een andere reden is voor mij nog belangrijker: ik vind de gekozen prikkel principieel verkeerd. Ik geloof niet in zulke boetes, zoals ik evenmin geloof in strenger straffen. Het leidt tot verharding en polarisatie.
In hetzelfde straatje past de beloning die de VVD in het vooruitzicht stelt voor de 'harde werkers' in ons land. Volgens hun lijsttrekker zal aan mij in 2014 duizend euro extra worden overgemaakt, evenals aan mijn buurman, want die heeft ook een baan en is dus een 'harde werker'. Mijn overbuurman is werkloos en, wat hij ook probeert, komt nergens aan de bak. Een verkiezingsposter van de VVD bij ons in de straat heeft als tekst Handen uit de mouwen in plaats van handen ophouden. Ik hoop voor iedereen op een goede verkiezingsuitslag.