Nieuws - 14 februari 2008

Boerengezellig

Boer zoekt vrouw is momenteel het populairste programma op tv. Tussen de vier en vijf miljoen kijkers zitten op zondagavond aan de buis gekluisterd. Een verklaring voor de enorme populariteit zit vooral in de belangstelling voor en het verlangen naar het kneuterige landleven. Even de hectiek van alledag ontvluchten door je te wanen in het romantische boerenleven, getrouwd met een stoere boer. Geen stadse fratsen. Vooral erg populair bij vrouwen.
Dit moet ons als Wageningen UR toch aan het denken zetten. De afgelopen decennia heeft de instelling kosten nog moeite gespaard om zich te ontdoen van haar boerenimago. Landbouwuniversiteit werd Wageningen Universiteit en slimme boeren werden lifescience-wetenschappers. En net nu Wageningen UR zich heeft bevrijd van het boerenjuk, is er een revival van het simpele boerenleven. Om moedeloos van te worden.
Maar er is geen tijd om hierover te miezemuizen. Er liggen grote kansen. Het goud ligt vandaag voor het oprapen. We willen toch tienduizend studenten per jaar, zoals zeer ambitieus op de nieuwjaarstoespraak uitgesproken? We willen toch een toptiennotering in de werkgevershitlijst? Dus pakken dan dat goud!
Het simpele boerenleven moet terug in Wageningen. Het Wageningse straatbeeld moet binnen een jaar weer bepaald worden door hooiwagens, gierkarren en boerenzakdoeken. Door de geur van kuilvoer, hooi en mest. Klotsende klompen door de straten, loeiende koeien, tokkende kippen en ronkende tractoren. De namen van Forum, Radix, Atlas en het Bestuursgebouw moeten gisteren nog worden vervangen door respectievelijk de Hooimijt, het Hoenderhok, de Graansilo en de Beerput. En natuurlijk iedereen de klompen uit bij de deur.
Wageningen UR wordt Wageningen Farm. Jeehaa! Het wordt weer ouderwets boerengezellig in Wageningen. Hoera voor het boerenleven. Back to basics en op naar de tienduizend studenten, en vooral veel vrouwen. Heel veel.