Nieuws - 1 januari 1970

‘Boeren’ winnen Batavierenrace

Wageningen komt nooit meer van het boerenimago af. Die conclusie kan je trekken na de Batavierenrace op 22 april. Maar de boeren gingen er wél met de eerste prijs vandoor.

‘Boeren, boeren!’, scandeerde de zaal toen het Wageningse team het podium op mocht om zijn prijs in ontvangst te nemen. De teamleden konden er wel om lachen. Bovendien smaakte de overwinning zoet. De strijd in de Batavierenrace, een estafetteloop voor studenten over 185 kilometer van Nijmegen naar Enschede, was behoorlijk spannend geweest.
Lange tijd lag het Wageningse team tweede achter Groningen. Met een minuut voorsprong gingen ze uiteindelijk als snelste de laatste etappe in. Deze afstand moet tegelijkertijd door zowel een man als een vrouw worden afgelegd. Helen Hofstede was ruim sneller dan haar directe concurrente. Tariq van Rooijen wist dat hij langzamer zou zijn dan zijn tegenstander, maar deed er alles aan om de schade beperkt te houden. In afwachting van het verlossende woord van de speaker hielden de teamleden elkaar vast. ‘Toen we hoorden wie nummer twee was werden we helemaal gek’, vertelt loper Johannes Roeleveld.
Het was loon naar werken. ‘We hebben er de afgelopen maanden hard voor getraind. We zijn een hechte groep geworden, meer denk ik dan andere universiteitsteams. Alles ging ook perfect. Iedereen heeft zich kapot gelopen, gemotiveerd door degene die hen op de fiets begeleidde. En we hadden geen straftijd voor het vergeten van een legitimatiebewijs zoals vorig jaar. Zelfs het kwijtraken van twee fietssleuteltjes was op tijd opgelost doordat iemand de sloten open kon breken’, aldus Johannes.
De Wageningers waren na bijna elf uur hardlopen uiteindelijk 24 seconden sneller dan de Groningse nummer twee. Het team kreeg een bronzen beeldje van een Batavier, een glazen schaal, een wisseltrofee, trainingspakken en krantenabonnementen. Naast het WUR-team namen nog acht van Wageningse studententeams deel aan de Batavierenrace. Daarvan was alpinistenclub Ibex het snelst met een negende plaats. Wageningen won in 1999 en 2000 voor het laatst het klassement van universiteiten. / YdH