Nieuws - 15 maart 2001

Boeren niet meervoudig duurzaam

Boeren niet meervoudig duurzaam

Het klinkt als de vetzuren van Becel, maar is iets heel anders: meervoudig duurzaam grondgebruik. In het ten westen van Winterswijk gelegen gebied de Winterswijkse Poort experimenteren overheden hiermee samen met belangenorganisaties. Dat betekent onder meer dat boeren naast hun boerenwerk ook recreatie en natuurbeheer gaan doen.

Maar dat willen de boeren niet, blijkt uit onderzoek van LEI. Het liefst worden de boeren gewoon een grotere boer door aankoop van melkquota of grond. Als dat niet kan, is emigratie of een baan in bijvoorbeeld de IT een goede tweede keus.

Geen huifkartochten, minicampings, caravanstallingen, bed & breakfasts, vakantiehuisjes, boerderijexcursies, survivaltochten of andere recreatieve activiteiten in de Winterswijk Poort, dus, als het aan de Achterhoekse boeren ligt. En dat terwijl daar weinig recreatiemogelijkheden zijn. Bovendien zien niet-boeren in het gebied het liefst enkele grote intensieve landbouwbedrijven met daarnaast een grote groep kleine meervoudig duurzame grondgebruikers.

Het LEI blijft ondanks de boerenscepsis positief over het meervoudig duurzaam grondgebruik door Achterhoekse boeren. Het is net als bij Becel: het is gezond voor de Winterswijkse Poort en er is vraag naar. | M.W.