Nieuws - 23 februari 2016

Boek over doden van dieren

tekst:
Roelof Kleis

Dieren doden is een gevoelig onderwerp. Hoogleraar Elsbeth Stassen stelde een boek samen over de verscheidenheid aan inzichten die mensen hebben over dieren, dierenwelzijn en het doden van dieren.

Stassen (leerstoelgroep Dier en Samenleving) deed dat samen met haar Utrechtse collega Franck Meijboom. Het boek The end of animal life; a start for ethical debate verschijnt deze week bij Wageningen Academic Publishers. In het nieuwste nummer van Resource, dat donderdag verschijnt, staat een uitgebreid interview met Stassen.

In het verhaal gaat Stassen onder andere in op het begrip levensduur. Onze productiedieren leven veel korter dan ze potentieel kunnen. Levensduur is volgens Stassen een integraal onderdeel van dierenwelzijn. ‘Het is belangrijk dat we erkennen dat dierenwelzijn meer is dan gezondheid en biologisch functioneren. Voor dierenwelzijn is ook het natuurlijk gedrag van het dier belangrijk, het soortspecifieke gedrag en hoe het dier zijn leven ervaart. Dat bredere concept omsluit ook de levensduur.’

Levensduur is een integraal onderdeel van dierenwelzijn.

De levensduur van productiedieren kan en mag volgens Stassen best langer. ‘Maar dan moet de sector wel ander keuzes maken. Met dit boek beogen we dat mensen gaan nadenken over het doden van dieren. Als levensduur een integraal onderdeel van dierenwelzijn is, verwacht en hoop ik dat er meer ingezet gaat worden op preventieve maatregelen om ziektes en gebreken te voorkomen.’

Aan het boek werkte een internationaal gezelschap auteurs. De Wageningse inbreng komt naast Stassen van hoogleraar Bart Gremmen en universitair docente Bernic Bovenkerk. Ook twee voormalige promovendi van Stassen, Nina Cohen en Marielle Bruijnis, droegen elk met een hoofdstuk bij.

Lees meer: