Nieuws - 1 januari 1970

Boek/ Verrassende insectenverhalen

‘De moderne mens denkt dat hij in een insectvrije wereld kan leven, maar entomologen weten wel beter. Het is een uitdaging om aan leken duidelijk te maken dat we ook in de 21e eeuw leven in de biodiverse wereld der insecten en dat dat niet vervelend is, maar verrijkend op velerlei manieren.’ Deze hartenkreet lijkt zo ongeveer het leidmotief van het tweetalige boekje ‘Twee vliegen in één klap’ van de Wageningse entomoloog prof. Marcel Dicke, dat vanaf volgende week in de Wageningse boekhandel verkrijgbaar is.

Het boekje bestaat uit dertien verhalen, waarvan een aantal al als column verscheen in het Nederlandse tijdschrift Entomologische berichten. De verhalen staan vol met weetjes over insecten. Dat er ongeveer zes miljoen soorten op aarde rondlopen, -kruipen of -vliegen. Dat de kolibrie het wat betreft vleugelslag moet afleggen tegen muggen, met respectievelijk tachtig en duizend vleugelslagen per seconde. Of dat de roman Kosmopolieten van Louise Fresco rijkelijk is voorzien van entomologische beeldspraak.
Het boekje lijkt daarmee te passen in de traditie van de Wageningse entomologen veel te doen aan het populariseren van hun vakgebied. Dicke is hier een typische vertegenwoordiger van; een echte liefhebber van zijn vak, die zelfs in zijn vrije tijd in musea op zoek gaat naar insecten op schilderijen en blijkbaar op vakantie ook nog in zijn reisliteratuur bijhoudt welke insecten er voorkomen. Maar zijn boekje lijdt hierdoor aan een overmaat van zendingsdrang. Het is natuurlijk heel moedig dat Dicke zelfs niet terugdeinst voor een poging het imago van vlooien op te vijzelen. Maar ik ben toch bang dat veel mensen niet echt verheugd zijn te lezen dat er wereldwijd meer dan 1700 vlooien zijn, waarvan er zeker vijftig in Nederland voorkomen. Zelfs het vermelden van feit dat Shakespeare, Faust en Goethe vlooien opnamen in hun werk, zal niet kunnen voorkomen dat de beestjes de meeste mensen vooral de kriebels bezorgen.
Het boekje biedt verrassende verhalen over insecten, waarin het Dicke bijvoorbeeld lukt de relatie tussen Marilyn Monroe of Bill Clinton en vliegenpoepjes en bidsprinkhanen boven water te krijgen. Opmerkelijk is ook dat er zeer persoonlijke en politieke uitstapjes worden gemaakt, waarbij met name de Amerikaanse president Bush en zijn beleid in Irak soms stevig worden bekritiseerd. Daar is op zich niks mis mee, maar het komt in dit boekje toch wat geforceerd en misplaatst over. Misschien wreekt zich hier de opname van reeds gepubliceerde columns in het boekje, die nu wat gedateerd overkomen. / GvM

Twee vliegen in één klap / Killing two flies with one stone, Marcel Dicke, 2005, 128 p, ISBN 90-6754-970-3, Uitgave in eigen beheer, vanaf 21 november verkrijgbaar bij boekhandel Kniphorst in Wageningen. Te bestellen door € 7,50 euro over te maken op giro 9099907 o.v.v. Twee vliegen in één klap