Nieuws - 1 januari 1970

Boek/ Koken met Fokke en Sukke

Op afhaalchinees, friet en magnetronmaaltijden kun je, als je portemonnee het toelaat, best een tijdje overleven. Maar als je met een etentje thuis indruk wilt maken op je nieuwe liefde, kom je niet weg met een kant-en-klaarmaaltijd. Met het boek Kook! Op eigen benen met Fokke & Sukke, kun je je angst voor het fornuis overwinnen.

Kookboeken voor studenten die net op kamers zijn vullen de eerste pagina’s altijd met spullen die je in ieder geval nodig hebt om te koken, zoals een koekpan en een vergiet. Zo ook dit boek. Bijzonder aan dit boek is dat het tips bevat over hoe je eten bewaart en hoe je je eten redt als je te veel zout hebt gebruikt. En daarmee is de toon gezet. Ieder hoofdstuk, met de krachtige titels Blut, Sjans, Snel, Slim, Brak, Feest, Patsen en Trek, bevat verrassende recepten. Wie denkt bij goedkoop nu aan een tortilla, een Spaanse pannenkoek met aardappel, in combinatie met een salade?
De recepten zijn vaak voor een of twee personen. Maar in het hoofdstuk Slim staan gerechten voor vier personen, die een tweede dag ook nog erg lekker zijn. Het boek telt verder lekkere hapjes, een recept voor appeltaart en voor ouderwetse wentelteefjes - dat echter het onmisbare snufje kaneel niet vermeldt. Nuttig is ook de opmerking dat je als je pasta maakt, je eerst de saus moet maken en pas dan de pasta koken. De olijke tekeningen van Fokke en Sukke maken het plezier compleet.
Dat het boek is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Zuivelorganisatie is te zien aan het regelmatige gebruik van melk (‘zo pik je meteen alle goede dingen van melk mee’), kaas en kwark. Maar dat maakt de gerechten er niet minder lekker op. Het boek is niet geschikt voor vegetariërs, en voorziet ook niet in recepten voor het mee-eten van volledige afdelingen van acht tot tien personen. Maar het boek is bestand tegen vieze vingers en niet duur, dus misschien een cadeau-idee voor de huisgenoot die steeds zijn snor drukt als er gekookt moet worden. Na de grap van Fokke en Sukke over zaaddodende pasta is een bord spaghetti in ieder geval nooit meer hetzelfde. / YdH

Kook! Op eigen benen. Uitg. Inmerc ism NZO, isbn 90 6611 389 8, € 9,95