Nieuws - 22 september 2010

Bodemwetenschappers toch naar Gaia

Terugkeer Isric naar Duivendaal is definitief van de baan.

Het personeel van Isric krijgt kantoorruimte in gebouw Gaia en kan al over een paar maanden verhuizen. Het museum van Isric komt in nieuwbouw tussen Gaia en Lumen. De Raad van Bestuur heeft bijna 1,8 miljoen euro voor die bouw toegezegd, onder de voorwaarde dat wordt afgezien van een (tijdelijke) terugkeer naar Duivendaal.
De ondernemingsraad van ESG, waar Isric onder valt, is met die toezegging akkoord gegaan. 'Maar met gemengde gevoelens', laat voorzitter Kees van Diepen weten. 'Ik heb een dubbel gevoel, het voelt niet als winst. We zijn voor het blok gezet door het aanbod van de Raad van Bestuur. Het personeel van Isric wil graag terug naar Duivendaal, maar kiest nu eieren voor haar geld.'
Door het vergelijk gaat de voor 23 september geplande rechtszaak voor de Ondernemingskamer niet door. Inzet daarvan was of Isric terug kan naar Duivendaal, waar het eind vorig jaar vanwege vermeende acute brandonveiligheid moest vertrekken. Isric is sindsdien ondergebracht in het Wisselgebouw op de campus. Het museum huist nog op Duivendaal, maar is gesloten.  
ESG-directeur Kees Slingerland is 'hartstikke blij' dat de kwestie nu is opgelost en Isric naar Gaia komt. Hij ontkent dat het Isric met geld over de streep is getrokken. 'Dat is negatief uitgedrukt. De werkgroep huisvesting kwam zelf met het voorstel om het museum te koppelen aan nieuwbouw met een gezamenlijke entree tussen Gaia en Lumen. De medezeggenschap vond dat acceptabel.'
Het personeel van Isric kan volgens Slingerland al binnen een paar weken verhuizen naar Gaia. De collectie bodems krijgt tijdelijk onderdak in een bergruimte. Later volgt nieuwbouw tussen Gaia en Lumen. Hierin komt het museum, de bieb van Isric en een gezamenlijke receptie voor Gaia en Lumen.