Nieuws - 21 maart 2017

Bodemmuseum geeft virtuele tour

tekst:
Roelof Kleis

Voor een rondleiding door het Bodemmuseum van Isric hoef je de deur niet meer uit. Het museum biedt binnenkort live virtuele rondleidingen aan.

(Foto: Concordia International School)
De collectie van het museum op de campus is al een tijdje volledig online te bezichtigen. Maar voor een echte rondleiding van museumdirecteur Stephan Mantel moest je toch echt naar Wageningen komen. Die reis kun je je voortaan besparen. 'Het idee leefde al een tijdje om online begeleide rondleidingen te gaan doen', vertelt Mantel. ‘Maar het was er gewoon nog niet van gekomen om het uit te werken.’

rondleidingvirtueel2.jpg

Totdat dus het verzoek vanuit Vietnam kwam om zo’n online rondleiding te geven voor een klas basisscholieren van de Concordia International School in Hanoi. ‘Ze waren bezig met een wetenschapsproject over de bodem en vroegen of ze een rondleiding op afstand konden krijgen. Dat was een mooie aanleiding om eens met de techniek te gaan spelen.’ Het idee voor de beste methode kwam van Mantels dochter, die adviseerde om als camera een smartphone op een selfiestick te gebruiken.

Ik kan bijvoorbeeld details van bodems groot op het scherm in de klas laten zien
Stephan Mantel

Dat bleek het ei van Columbus. Mantel: ‘Op die manier kan ik net als bij een gewone rondleiding vrij door het museum lopen en allerlei dingen laten zien. Ik kan bijvoorbeeld details van bodems groot op het scherm in de klas laten zien, zoals plantenwortels of een aslaag van een vulkaanuitbarsting.' Schakelend tussen de camera voor en achter optie leverde dat precies de interactiviteit op die Mantel zocht.

8862 kilometer
De try-out vond onlangs op een vrijdagmiddag (lokale tijd in Vietnam) plaats. Mantel gaf via skype een rondleiding aan een groep 10-jarigen in een klaslokaal 8862 kilometer verderop. De leerlingen keken mee via een digischerm en konden na afloop van de rondleiding per laptop een-op-een vragen stellen. ‘Vragen zoals uit wat voor lagen bestaat een bodem, hoe maak je
zo’n bodemprofiel die aan de wanden van het museum hangen en is afval schadelijk voor de bodem?’

Mantel wil de virtuele rondleiding standaard aan gaan bieden. Tegen betaling uiteraard, want een live rondleiding kost ook geld. ‘En je krijgt een enthousiast en op de groep toegespits verhaal.’ Bang dat de nieuwe service ‘echte’ bezoekers gaat kosten, is hij niet. Mantel: ‘Integendeel. Ik denk eerder dat extra aandacht helpt.’ Het bodemmuseum trekt nu jaarlijks 2200-2600 bezoekers.