Nieuws - 13 mei 2014

Bodemkunst in Isric

tekst:
Roelof Kleis

In het nieuwe bodemmuseum van Isric op de campus is vanaf eind volgende week kunst te zien van de vermaarde Nederlandse kunstenaar Herman de Vries. De Vries is de eerste kunstenaar die in het museum exposeert.

De keuze voor de hoogbejaarde (geboren in 1931) De Vries komt niet uit de lucht vallen. Hij heeft Wageningse wortels. De Vries werkte in de jaren vijftig bij de Plantenziektekundige Dienst en daarna bij het Itbon (Instituut voor Biologisch Onderzoek in de Natuur). Vanaf 1968 vestigt hij zich als fulltime kunstenaar in het Zuidduitse Eschenau.

De Vries is exponent van de Düsseldorfer ZERO-groep en richtte in ons land, samen met Armando, de Nul-groep op. Zijn vroegere werk bestaat onder meer uit collages van dingen die hij vindt in de natuur: bladeren, schelpjes, konijnenkeutels. In zijn latere werk is de verstoorde relatie tussen mens en natuur het hoofdthema. Vanaf 1979 gebruikt hij regelmatig bodemmateriaal voor zijn werk. In Isric worden onder meer zijn ‘aarduitwrijvingen’ getoond: schilderen met grond. In dit geval met bodemmonsters uit Ethiopië en de Negev-woestijn.

De Vries wordt als een van de belangrijkste nog levende Nederlandse kunstenaars gezien. In oktober besteedt het Guggenheim aandacht aan ZERO en De Vries. De expositie wordt volgende week vrijdag 23 mei om 16.00 uur geopend. De expositie is te bezichtigen op woensdagen van 13.30-17.30 uur en op afspraak. Het Isric-museum bevindt zich boven het entreegebouw van Gaia en Lumen.