Nieuws - 22 juni 2010

Bodeminstituut ISRIC mogelijk naar Gaia

Het ISRIC krijgt mogelijk een plekje bij Gaia op Wageningen Campus. De bodemcollectie kan voorlopig niet mee. Het personeel is niet enthousiast.

De Environmental Sciences Group (ESG) stelt voor om het internationale bodeminstituut ISRIC te huisvesten in Gaia op Wageningen Campus. Het bodeminstituut zit nu in het Wisselgebouw op de campus, nadat de medewerkers vanwege brandveiligheid uit hun onderkomen op Duivendaal werden geëvacueerd. De ondernemingsraad van ESG vocht deze uitzetting aan en de rechter heeft bepaald dat de medewerkers terug moeten naar Duivendaal, tenzij Wageningen UR andere geschikte huisvesting aanbiedt.

Entree
ESG biedt de medewerkers nu een vleugel in het Gaia-gebouw. Plek voor de bodemcollectie is daar op korte termijn niet. ESG wil een permanente oplossing voor ISRIC realiseren door een nieuwe entree te bouwen tussen Gaia en Lumen. De bodemcollectie zou dan in het bedrijfsgebouw achter Gaia komen en het museum in de kelder onder de entree. Dit huisvestingsplan is echter nog niet goedgekeurd door de raad van bestuur.
 
Ganzenbord
De medewerkers van ISRIC voelen zich pionnen in een spelletje ganzenbord, blijkt tijdens de koffiepauze. Ze willen terug naar Duivendaal, in afwachting van een permanente oplossing. Ze willen liever niet naar Gaia als de definitieve huisvesting en de plek voor hun collectie daar nog onduidelijk is.
 
Meer huur
Wat meespeelt is dat het ISRIC in Gaia veel meer huur gaat betalen dan nu. De huisvestingslasten zullen de komende jaren met zo’n vierhonderd procent stijgen. De medewerkers vrezen bezuinigingen op personeel om deze kostenstijging op te vangen. ESG heeft haar ondernemingsraad om advies gevraagd over het huisvestingsplan.