Student - 17 mei 2010

Wie? Linde van Bets
Wat? Beheer mariene ecosystemen
Waar? Brazilië
Waarom? Stage voor de studie Management of Marine Ecosystems bij Wageningen Universiteit

'De universiteit in Florianópolis in Brazilië werkt samen met Wageningen Universiteit. De studenten lezen daar allemaal artikelen van Wageningse wetenschappers. Toen ik daar aankwam en vertelde waar ik studeerde, was ik meteen heilig. Ze noemden allemaal namen van Wageningse professoren en vroegen dan enthousiast of ik ze persoonlijk had ontmoet. De wereld is echt klein', vertelt Linde van Bets. In Florianópolis werkte ze voor Ecomar, een NGO die mariene ecosystemen beheert met behulp van kennis van de lokale bevolking.
'De afstand tussen professoren en studenten is veel kleiner dan bij Nederlandse universiteiten. Ik werd uitgenodigd voor een zogeheten whisky party bij een professor thuis. Iedereen danste en dronk met elkaar; professor of student, het maakte niks uit. We hebben de hele nacht doorgefeest. Studenten konden gewoon blijven slapen in het huis van de prof. Echt kei cool.'
'Het leukste wat ik gedaan heb, was het bezoeken van het eerste mariene nationaal park in Brazilië. Het is een eilandengroep van vijf eilanden. Echt, het is er supermooi. Het gebied heeft de grootste koraalrifbiodiversiteit in de Zuid-Atlantische Oceaan. Darwin passeerde hier tijdens zijn tocht in search of the origin of species en was onder de indruk van de kwallen die er ronddreven. Voor het eerst heb ik gedoken; ik heb supergrote schildpadden, kleurrijke koraalvissen en twee grote bultrugwalvissen met een baby gezien.
'Met iemand uit een vissersdorpje waar ik een weekje heb gewoond, ben ik gaan paardrijden. Soms stapten we van ons paard en plukten we mango's en kokosnoten, vers van de boom. We maakten een gat in de gigantische, groene kokosvruchten en dronken het sap rechtstreeks uit de noot. Ik heb ook een keer gesandboard in de duinen. Dat is eigenlijk hetzelfde als snowboarden, maar dan op zand. Het is niet gemakkelijk. Je moet elke keer weer het duin op lopen nadat je naar beneden bent geboard, echt supervermoeiend!
'Ik heb veel geleerd van mijn tijd daar, en niet alleen op studiegebied. Ik heb geleerd hoe het is om in een ver land te wonen en te werken.  Mijn vrienden en familie uit België en  Nederland heb ik niet heel erg gemist. Ik liet ze zo nu en dan via skype weten dat ik nog leefde. De drie maanden zijn voorbijgevlogen. De mensen daar zijn heel open, vriendelijk en gastvrij en ik had genoeg dingen te doen. Het was echt een leuke ervaring.'