Nieuws - 13 januari 2011

Blues in de kroeg

Je ziet het zo voor je: in een zwaar doorrookte kroeg neemt een zanger met doorleefde groeven in zijn gezicht een slokje van z'n whiskey, terwijl hij kijkt hoe de overige bandleden ontspannen hun plek op het podium innemen. Een gitaar wordt gestemd. Pling. Plong. One two, one two, test! En dan gaat de Wageningse Blueskroegentocht van start.

26-blues-0061.jpg
Het programma van 15 en 16 januari bulkt van de  Wageningse namen. Zoals Blue Turns To Grey, de oudste nog spelende Wageningse bluesband. De leden geven zelf ronduit toe niet met de tijd mee te gaan, wat lijkt te bevestigen dat blues zo langzamerhand tot het domein van de ouwe lullen behoort. Maar die conclusie is helemaal verkeerd volgens organisatoren Gerben van Silfhout en Ben van der Swaluw van Bluesclub XXL. Want de muziek vernieuwt zich misschien niet, de muzikanten en het publiek doen dat wel degelijk. Gitaristen van 14 jaar zijn bij hen geen uitzondering en bezoekers zijn vaak niet veel ouder.  Toch was het lang onzeker of de kroegentocht dit jaar door zou gaan. Er zou een gebrek aan animo zijn onder de Wageningse kroegbazen. Onverteerbaar, vonden de mannen van Bluesclub XXL, die hoogstpersoonlijk alle kroegen langs gingen met alsnog een blueskroegentocht als resultaat. Dat resultaat mag er zijn. Want naast lokale bandjes biedt het programma ook 'grote namen' als Mark van Maurik. Deze Amerikaanse bluesgitarist met Nederlandse roots speelde onder andere met BB King en Jan Akkerman. Een andere grote naam is Twelve Bar Bluesband, met drie nominaties voor de Dutch Blues Awards 2010 misschien wel de beste bluesband van Nederland.
Aardig voor ons is dat ook de WUR vertegenwoordigd is. Door Willy B & The Blue Sparrow, met onder andere woordvoerder Simon Vink die - wees gerust - niet met microfoon, maar met mondharmonica het podium op gaat.

Wageningse Blueskroegentocht op  15 en 16 januari in 13 Wageningse caf├ęs. Voor het programma zie:  www.bluesclub-xxl.com/.