Student - 27 juni 2014

Blote voeten

8

Goh, wat heb ik me geergerd aan de blotevoetenreageerders van afgelopen week.

Velen zouden het willen verbieden omdat het niet hygiënisch is en blotevoetenlopers zich niet houden aan de fatsoensnormen van de Westerse samenleving. Ik vraag me vooral af: wanneer zijn de studenten van Wageningen zo kleinburgelijk geworden?

Even voor de duidelijkheid, ik ben niet één van de droeftoeters die het cool vindt om op blote voeten rond te huppelen. Maar als die mensen dat willen, láát ze. Ze doen er niemand kwaad mee, jou niet, de conciërge niet en ook je fatsoen niet.

In Wageningen loopt een gemêleerd gezelschap rond. Chinezen die een dutje doen aan hun bureau, Ceresleden die elkaar busjes in worstelen, één of andere gek die en plein public in een wet suit de forumvijver in duikt. En dus een groep hardnekkige hippies die het cool vindt om hun haar in klittenstrengels te dragen en op blote voeten te lopen. In zo’n heterogeen gezelschap zijn er minder duidelijke fatsoensnormen waar iedereen zich aan houdt. Een open houding en tolerantie zijn dan belangrijker dan wat een meerderheid ‘normaal’ vindt. En zeker onder studenten, want juist in je studententijd moet je vrij zijn om rare dingen te doen voordat je je moet overgeven aan het brave burgermansbestaan.

Natuurlijk moet je een grens trekken bij dingen die anderen echt in gevaar brengen of kwetsen, daarvoor zijn er dan altijd nog regels. Maar in mijn ogen geven blote voeten geen problemen. Ze zijn niet viezer dan schoenen, in de laboratoria zijn ze sowieso verboden en voor de rest van het gebouw lijkt de veiligheid me een kwestie van de voeteneigenaar zelf.

Er is dus geen enkele reden om blote voeten te verbieden, anders dan dat het sommige mensen niet aanstaat. Bij dezen een boodschap aan al die mensen: je leert er maar mee leven, zoiets heet tolerantie.

Als je er niet tegen kan dat medestudenten anders zijn dan jij, dan ga je maar lekker het leger in. 

Re:acties 8

 • fp51

  Je hebt gelijkt als je voor tolarantie en diversteit pleid, maar je eindigd een sterk verhaal met een indirecte beleiding tegen iederen die in het leger denst doet. Dat vindt vindt ik helaas ook klein burgerlijk van jouw.

  Reageer
 • Dank aan Romy

  Emmelie De Forest won in 2013 de Eurovision Song Contest. Een enorme TV publiek en jury vanuit heel veel landen vonden haar het beste te midden van een extreem glamour volle omgeving.

  Dit optreden en alles eromheen deed ze op.... blote voeten!

  Je kunt in Europa dus niet refereren naar een "blote voeten mag niet moraal". Die is er helemaal niet!

  Reageer
  • J

   wordt dit nu als een serieus argument bedoeld?

  • J

   wordt dit nu als een serieus argument bedoeld?

  • Blote Voet

   Nederland had ooit ook een blotenvoetenmeisje (Michelle nogiets) uitgezonden naar ESC en die deed het niet zo goed... dus wat is je punt?

 • JH

  "Natuurlijk moet je een grens trekken bij dingen die anderen echt in gevaar brengen of kwetsen, daarvoor zijn er dan altijd nog regels."

  En wanneer is iets kwetsend? Dat bepaalt de moreel verheven Romy Appelman zeker? Echt, wat een onzin kraam je uit.

  Reageer
  • Marlies

   Hoezo onzin uitkramen? Het gaat over het blote-voeten verhaal. Mij lijkt het logisch dat blote voeten, hoewel sommige het lelijk of smerig vinden, voor niemand (of iig voor heel weinigen) kwetsend zal zijn.

   Tuurlijk heeft Romy Appelman niet de wijsheid in pacht over wat al dan niet kwetsend is (ikzelf en jij trouwens ook niet), maar om dit nou onzin uitkramen te noemen lijkt me wat overdreven.

   Maar misschien kun je eens nader toelichten waarom jij wél vindt dat ze onzin uitkraamt?

  • JH

   Beetje beter je best doen het te begrijpen, Marlies.
   Het schijnt tegenwoordig nogal hip te zijn om "gekwetst" te zijn. Daardoor is het hele begrip nogal aan inflatie onderhevig. Als je dan, zoals Romy blijkbaar een goed idee vindt, alles maar gaat verbieden ("een grens trekken") dat door iemand of een zielig groepje als kwetsend wordt aangeduid, is het einde nogal zoek.

   De hele ranzige bloten poten kwestie, is er daarentegen één die om fatsoen draait. Het verbaast mij dan ook niet dat mensen die teksten bezigen als "Bij dezen een boodschap aan al die mensen: je leert er maar mee leven, zoiets heet tolerantie. " , te asociaal van aard zijn om dit te begrijpen.

   Helaas is ook deze egoïstische houding nogal populair tegenwoordig en dat maakt de samenleving nou juist zo onleefbaar. Tolerantie is an sich iets goeds, maar tolerantie zou moeten ophouden op het moment dat het als vrijbrief voor asociaal gedrag wordt misbruikt. En dat is de hele kern van het probleem hier.

  • Marlies

   En wanneer is iets asociaal? Dat bepaalt de moreel verheven JH? ;)

  • Wakker Vlees

   Liever de moreel verheven JH dan de amorele anarchistische blote-voetenhippies uit Droevendaal!

  • Wilco

   JH: Ik wil wel heel erg graag weten waarom jij het op blote voeten lopen asociaal gedrag vindt. Heb jij er op enige wijze last van?

 • Wakker Vlees

  Ik vind het schandalig dat je zo narrow-minded bent dat als je blijkbaar niet tegen de diversiteit van de student kan, je dan maar moet oprotten naar het leger. Het leger is, net zoals een studentensamenleving zoals in Wageningen, een smeltkroes van verschillende personen en culturen. Natuurlijk, als ze op kazerne zijn of op uitzending dienen ze zich in uniform te kleden. Maar dat is voor studenten en medewerkers aan de universiteit niet anders. Kleding aan, en dus ook schoenen.

  Ik zie die blootvoetse hippies de wereld niet verbeteren door wiet te roken en dreadlocks te laten staan. Het leger wordt uitgezonden naar de gebieden waar hulp nodig is en zij zorgen dat er hulp wordt gegeven. Graag meer respect voor deze weerbare mannen en vrouwen. Ik zie het jou nog niet doen vanuit je wifi-hotel in Ghana.

  Reageer
 • wagbeast

  Helemaal mee eens. Ik vind dat je gewoon met blote voeten zou mogen deadliften in de Bongerd.

  Reageer
 • medestander

  eens!

  Reageer
 • Zomaar

  Wat bedoel je met "de droeftoeters"..?

  Reageer
 • Joep

  Je beste stukje tot nu toe Romy! Helder betoog met duidelijke argumenten, en toch je eigen stijl. Ga zo door.

  Reageer

Re:ageer