Nieuws - 27 juni 2014

Blote voeten

Goh, wat heb ik me geergerd aan de blotevoetenreageerders van afgelopen week.

Velen zouden het willen verbieden omdat het niet hygiënisch is en blotevoetenlopers zich niet houden aan de fatsoensnormen van de Westerse samenleving. Ik vraag me vooral af: wanneer zijn de studenten van Wageningen zo kleinburgelijk geworden?

Even voor de duidelijkheid, ik ben niet één van de droeftoeters die het cool vindt om op blote voeten rond te huppelen. Maar als die mensen dat willen, láát ze. Ze doen er niemand kwaad mee, jou niet, de conciërge niet en ook je fatsoen niet.

In Wageningen loopt een gemêleerd gezelschap rond. Chinezen die een dutje doen aan hun bureau, Ceresleden die elkaar busjes in worstelen, één of andere gek die en plein public in een wet suit de forumvijver in duikt. En dus een groep hardnekkige hippies die het cool vindt om hun haar in klittenstrengels te dragen en op blote voeten te lopen. In zo’n heterogeen gezelschap zijn er minder duidelijke fatsoensnormen waar iedereen zich aan houdt. Een open houding en tolerantie zijn dan belangrijker dan wat een meerderheid ‘normaal’ vindt. En zeker onder studenten, want juist in je studententijd moet je vrij zijn om rare dingen te doen voordat je je moet overgeven aan het brave burgermansbestaan.

Natuurlijk moet je een grens trekken bij dingen die anderen echt in gevaar brengen of kwetsen, daarvoor zijn er dan altijd nog regels. Maar in mijn ogen geven blote voeten geen problemen. Ze zijn niet viezer dan schoenen, in de laboratoria zijn ze sowieso verboden en voor de rest van het gebouw lijkt de veiligheid me een kwestie van de voeteneigenaar zelf.

Er is dus geen enkele reden om blote voeten te verbieden, anders dan dat het sommige mensen niet aanstaat. Bij dezen een boodschap aan al die mensen: je leert er maar mee leven, zoiets heet tolerantie.

Als je er niet tegen kan dat medestudenten anders zijn dan jij, dan ga je maar lekker het leger in.