Student - 26 juni 2014

Blote voeten worden ontraden in huisregels

tekst:
Albert Sikkema
5

Op blote voeten lopen in de onderwijsgebouwen Forum en Orion wordt met ingang van het nieuwe collegejaar ontraden. Dat meldt hoofd Onderwijsfaciliteiten Joris Fortuin. ‘We raden het af, we verbieden het niet.’

Dit studiejaar staan de blote voeten niet in de huisregels van de onderwijsgebouwen, komend studiejaar staan ze dat wel. De folder met huisregels wordt aan het begin van het studiejaar aan studenten uitgedeeld. Bovendien gaan de concierges mensen die op blote voeten een van de onderwijsgebouwen binnen lopen, daarop aanspreken. Dat laatste gebeurde nu ook al. ‘We ontraden blote voeten in verband met de veiligheid’, zegt Fortuin. ‘De gebouwen zijn er niet op ingericht. Neem de roltrap – dat lijkt me geen pretje met blote voeten.’ Er komen geen bordjes waarop het lopen op blote voeten wordt verboden of ontraden.

Eerder deze week ontstond discussie over een verbodsbordje blote voeten in Forum.

Re:acties 5

 • Jeroen

  Waar maakt men zich druk over? Als je blote voeten smerig vind, heb je echt een probleem.

  Steve Jobs, Richard Branson...zomaar wat namen van mensen die ook op blote voeten liepen. In sommige landen zoals Nieuw Zeeland is het ook normaal dus waarom hier niet?


  Reageer
  • Spitzkugel

   Lekkere drogreden, "in Nieuw Zeeland is het ook normaal en zelfs Steve Jobs(!) liep op blote voeten..."

   Dien ik nu als weerwoord te geven wat andere mensen op andere plekken als "normaal" ervaren, maar dan een wat extremere voorbeeld?

   Maar nog steeds snijd jouw voorbeeld geen hout, an sich is er niets mis met op blote voeten lopen; ik ben van mening dat er iets mis is om met blote voeten door universiteitsgebouwen, overheid/bedrijf/etc. Dit is geen plek om je anarchie te tonen, maar je aan te passen aan de conformiteiten en beschavingscultuur die daar gehanteerd wordt. En ja, zelfs voor een Universiteit waar zelfonplooiing, innovatie en vrijheid hoog in het vaandal staan ben ik van mening dat er grenzen zijn betreft je voorkomen. In dit geval dat je "normaal" iets aan je voeten trekt en je je degelijk kleed, dus niet in bikini of zwembroek met ontbloot bovenlijf.

   Daar maak ik me druk over.

 • Lian Beijers

  - De roltrap is juist wel een aangename verandering, als je voeten eenmaal wat gewend zijn, dus dat vind ik een onjuist voorbeeld. Ik zou eerder het asfalt buiten het orion willen noemen, dat ligt vol scherpe steentjes. Binnen op blote voeten is erg aangenaam, vooral in het forum (gladde/koele steen.

  - Ik doe alles wat mij aanstaat mits dit geen andere mensen schaad. Als ik later een baan wil waar ik in een lab moet werken ga ik schoenen dragen (op de momenten dat ik in het lab moet zijn) maar achter de pc (data-analyse) of buiten (veldonderzoek) kan ik prima zonder.
  Ik vind het kwalijk dat mensen worden afgerekend op dit soort dingen, dat is iets dat voor mij niet thuishoort op een instituut waar je geacht wordt om buiten de hokjes te denken. Dat is waar wetenschap over gaat, over creatief zijn en niet bang zijn wat de rest van je denkt. Waarom zou je je aanpassen aan een ongeschreven regel als die nergens op is gebaseerd? Als we dat allemaal deden was de wereld nog steeds plat.


  - Ik ben niet vies. Ik neem mijn persoonlijke hygiëne erg serieus. Ik heb geen zweetvoeten, juist omdat ik op blote voeten loop. Op slippers zweten ze veel erger, en in sokken en schoenen al helemaal. Ik vind dat zweetgevoel juist erg onprettig, dat is een van mijn redenen om geen schoenen aan te doen. Daarnaast smeer ik mijn voeten elke avond in om ze goed te verzorgen, want ik loop wel elke dag over asfalt en ruwe steen.

  Tot zover.

  Reageer
  • Eef

   Eens was het ongepast om met onbedekt hoofd over straat te gaan, moest in de zakenwereld altijd een stropdas om, mochten vrouwen geen lange broek dragen,waren tatoeages alleen voor uitschot........ Eens waren juist studenten die maatschappelijke veranderingen in gang zetten.
   Tijden veranderen in een dynamische wereld.
   Dus wie heeft het recht uit te maken of iemand op blote voeten loopt of niet?
   En lopen er in Wageningen zoveel studenten op blote voeten dat er zelfs bordjes geplaatst worden? Zelfs in het 'losgeslagen' Amsterdam is dat niet nodig.

 • Spitzkugel

  Een Universiteit vind ik een professionele instelling, de beste breinen van het land moeten hier gemotiveerd en gevormd worden voor de grote boze mensen wereld. Een grote boze mensen wereld vol met multinationals, onderzoeksinstellingen en hoge overheid bobo's.

  In geen van deze toekomstperspectieven heerst er een vrijheid/blijheid en alles doen wat je aanstaat cultuur, zoals op blote voeten door hun faciliteiten lopen. Tuurlijk, uitzondering daargelaten, maar het over grote merendeel komt later niet terecht op een werkplek waar deze persoon zonder consequenties op blote voeten kan rondlopen.

  Dit over grote merendeel studeert echter wel aan de Universiteit om op een dergelijk werkniveau terecht te komen. Daarbij hoort naar mijn mening ook kennis van een algemeen gewenste werkcultuur. Dit is natuurlijk een vrij breed begrip en tot hoe ver ga je hierin, maar op blote voeten lopen is voor mij toch echt over de grens. En dit vind ik geen uitstraling die een Universiteit moet willen.

  Reageer
 • Oberveerder

  Gaat het nou om blote voeten, of om het wij-zij gevoel?
  Anderen=>onbekend=>eng=>verkeerd=>moeten zich aanpassen.
  Wat voor emoties spelen hier nou eigenlijk?

  Reageer
 • Spitzkugel

  En waarom niet verbieden, vind het persoonlijk ronduit smerig. De ervaring leert mij dat de personen die nu door de onderwijsgebouwen lopen op blote poten nou niet bepaald de meest verzorgde types zijn over het algemeen, laat staan hun voetverzorging. Vieze hippies.

  Dreadlocks met beestjes erin voor mij neus in college is één ding, maar je voetschimmel verder verspreiden aan de rest van de hippie bevolking gaat me weer een stap te ver. Ook zweetpoten in de UB zie ik niet zo zitten, al is dat iets wat je ook kan hebben met teenslippers. Hoe dan ook zie ik alleen maar risico's en vervelende bijwerkingen tegenover het stukje nare hippie/... cultuur wat je de onderwijsgebouwen in sleept. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen, laat staan de hoeveelheid mensen die er tegen ipv voor zijn. De chinees met zijn stinkende voer is toch ook weggejaagd? Hier was een groter gedeelte dan juist wel weer voor?!

  Even ballen laten zien meneer Fortuin. Al zou uw soort van naamgenoot dat misschien na zijn ervaringen met de hij-die-niet-genoemd-mag-worden extremistische hippie uit Wageningen allicht afraden. Al weet ik dan weer niet of G ook op blote voeten liep. ;)

  Reageer

Re:ageer