Nieuws - 3 november 2011

Blondine in Peru

tekst:
Suzanne Overbeek

Wie? Laura van Donkelaar, Sustainable Food Processing. Wat? Stage bij de afdeling research & development Gloria S.A. Waar? Lima, Peru. Waarom? Ik wilde graag naar Zuid-Amerika en werken voor een groot bedrijf.

28-Laura-zelf-het-echte-wer.jpg
'De eerste dag in het bedrijf was een hele ervaring: de mensen daar waren niet gewend aan blonde meisjes en dat was duidelijk te merken. Toen ik voor de eerste keer de eetzaal binnenkwam, zaten ongeveer tweehonderd mensen me aan te staren.
In het begin kreeg ik dagelijks briefjes, chocola en zelfs bloemen of sieraden toegeschoven. Veel mensen waren nieuwsgierig naar me en probeerden met me te praten. Dat was in het begin lastig door de taalbarrière, maar gelukkig waren ze wel erg open en wilden ze me overal bij betrekken.
Vrouwen in Peru worden echt als prinsessen behandeld. Deuren worden voor je open gehouden, stoelen aangeschoven en diners betaald. Ook mocht ik bijvoorbeeld niets dragen wat er zwaar uitzag, zoals meer dan drie liter yoghurt. Als mijn collega's dit zagen werd het óf uit mijn handen gehaald door de mannen, óf er werd een man bij geroepen om dit te komen doen, door de vrouwen. Soms was dat leuk, maar ik had er ook moeite mee om me zo afhankelijk op te stellen. Dat deed ik dan meestal ook niet. Daar moesten mijn collega's wel even aan wennen.
Het werk was erg gevarieerd. In de plant waar ik werkte, werd onder andere melk, kaas, yoghurt, boter, fruitdranken, frisdrank en sojaproducten geproduceerd. In de onderzoeksafdeling werd aan al deze producten gewerkt. Ik werkte voornamelijk aan de ontwikkeling van verschillende merken yoghurt. Gloria was voor mij een interessant bedrijf waar veel te zien valt. De mensen werken er hard: van acht uur 's ochtends tot half zes 's avonds, met 45 minuten pauze. Bovendien werken ze ook op zaterdagochtend. Geen 'mañana, mañana-cultuur' dus.
Het werk was leuk, maar wat ik vooral zal onthouden zijn de mensen die ik ontmoet heb en de plaatsen die ik heb  gezien. Van de zes maanden dat ik in Peru zat, heb ik er twee gereisd. Daarvan ben ik twee weken de jungle in geweest, een weekje aan de kust en de rest van de tijd heb ik doorgebracht in de Andes. Het gebergte is toch mijn favoriet. Tijdens trektochten zie je de begroeiing dan heel snel veranderen tot er alleen nog maar rotsen en ijskappen overblijven, dat was een fantastisch gezicht.'