Nieuws - 17 april 2019

Blogger wordt klachtenbox: ‘Zeg, kun je dáár niet eens over schrijven?’

tekst:
Geert van Zandbrink

Stilstaan op de roltrap, plastic koffiebekertjes, tentamens op 6 mei: blogger Geert van Zandbrink is dol op dagelijks studentenleed. Hij geeft hier even een bloemlezinkje van beklag. ‘Maar vergeet intussen niet te relativeren.’

© Sven Menschel

Waar we ons met z’n allen toch zorgen over maken. Het liefst klagen we: over elkaar, elkaars opleidingen, prestaties en uitspraken. In het halfjaar dat ik inmiddels voor Resource schrijf, is mijn omgeving steeds bekender geworden met mijn blogs. Regelmatig komen lezers naar mij toe met de vraag: ‘Zeg, kun je dáár niet eens over schrijven?’ En zelfs nu de zomer ons weer vrolijkheid toestraalt, bestaat het gros van deze suggesties uit klachten. Zoveel zuchtend beklag is er bij mij gedaan, dat een bloemlezing ervan niet kan uitblijven.

First World problems
Het zijn voor de hand liggende klachten, zoals het (vanuit het leven van een actieve student compleet gerechtvaardigde) gezeik op het Extended Daytime Schedule dat dit jaar is ingevoerd, of het jaarlijks terugkerende zuchten en kreunen om tentamens op 6 mei. Het kan om kleine dingen gaan, First World problems zoals het PrintMyDoc-systeem dat volledig disfunctioneel is -- die klacht komt overigens uit mijn eigen koker.

Studentenkaarten zonder datum
Nog zo’n minuscule frustratie die uit zijn voegen barst, is de gewoonte om stil te staan op de roltrappen op het Forum. De enige roltrappen in Wageningen worden voor de start van colleges bezet door studenten die ondanks de krappe tijd niet de noodzaak voelen om stappen te zetten op de bewegende trap. Dat de herkansingen in de zomer de vakantie zo in tweeën delen; dat op de studentenkaarten van WUR geen datum staat, zodat je ze niet kan gebruiken als bewijs voor studentenkortingen; dat de digitale klokken in collegezalen vaak achterlopen, waar docenten op het eind van het college graag gebruik van maken.

Waarom blijft de koffieautomaat plastic bekertjes spuwen, al doe je nog zo je best om je eigen duurzame beker erin te frotten?


Maar er zijn ook thema’s die van wereldbelang zijn, met boven aan het lijstje vanzelfsprekend ‘sustainability’: waarom wordt er in de kantines nog vlees verkocht op Meatless Monday? En waarom blijft het koffieautomaat plastic bekertjes spuwen, al doe je nog zo je best om je eigen duurzame beker erin te frotten?

Oratie van frustratie
Ik hou van dit soort klachten, dagelijks leed. ‘Wat benoemd wordt, bestaat in heftiger mate’, schreef Griet op de Beeck ooit. Mijn bloemlezing van beklag transformeert zich tot een soort klachtenbox voor de studentenraad. Blijf je leed met mij delen, dan volgt er over een halfjaar wellicht nog eens een oratie van frustratie. Maar vergeet intussen niet te relativeren: alleen dan kun je genieten van je problemen.